Početna Hrvatska Stižu pozivi za vojne vježbe u HV

Stižu pozivi za vojne vježbe u HV

1439
UDIO

Kako je ljetos i najavljeno, s početkom jeseni pričuvnim vojnicima diljem Hrvatske počeli su stizati pozivi za obuku i vojnu vježbu, a u novom valu pozive je primilo njih petstotinjak, uglavnom u Slavoniji.
Ukupno 155 Slavonaca popunit će pričuvnu Osječku pukovniju, no sve koji su ovih dana primili pozive za obuku iznenadila je obavijest da će vojna vježba na poligonu Gašinci kod Đakova trajati čak devet dana, javlja RTL.

Čak devet dana vojne vježbe u Gašincima
“To bi bila klasična vojna vježba na poligonu gdje bi se provjerila osposobljenost i priprema u temeljnim vojnim vještinama, ali ciljano bi bilo namjena i priprema te pričuve na vojnim vježbama za pomoć civilnim institucijama u slučaju katastrofa”, pojasnio je Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale.

Nezaposlenima kojih je u Hrvatskoj dovoljno za formiranje nekoliko pukovnija, odlazak na vojnu vježbu lakši je jer se ne moraju opravdavati poslodavcima. Oni, pak, zaposleni za vrijeme trajanja obuke zadržavaju sva radna prava, a dobit će i ispričnice. Ako se, međutim, netko ne odazove pozivu, slijedi mu nemala novčana kazna.

Naime, u pozivu je navedeno da “neodazivanje povlači odgovornost prema odredbama čl.119. st.1.1t.1. Zakona o obrani”. A spomenuti članak tog stavka kaže da će novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna biti kažnjena fizička osoba “ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva”.

IZVOR: net.hr