Početna Hrvatska Pogled iz Njemačke – Slom Agrokora dobra vijest za Hrvatsku

Pogled iz Njemačke – Slom Agrokora dobra vijest za Hrvatsku

1261
UDIO
FRANKFURT – Agrokor je toliko zadužen da ugrožava i hrvatsku vladu i neke banke. Ali, stručnjaci se nadaju da bi ta kriza mogla imati pozitivne posljedice za hrvatsko gospodarstvo, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Slom najvećega hrvatskoga privatnog poduzeća Agrokora mogao bi u ponor sa sobom povući i vladu u Zagrebu, više banaka kao i kooperante”, pišu najutjecajnije njemačke dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung navodeći da je taj koncern prezadužen.

Navodi se da su dugovi šest milijardi eura, što je gotovo cijeli Agrokorov promet u 2016. ili 15 posto ukupnog hrvatskog BDP-a. U članku se dalje navodi koja poduzeća sve pripadaju Agrokorovom koncernu u Hrvatskoj i susjednim zemljama te da koncern zapošljava 60.000 ljudi. Analizira se kako je došlo do prevelikog zaduživanja, citira stručnjaka Raiffeisen Researcha Guntera Deubera koji navodi “čudne poslovne poteze i moguću korupciju”, ali i još neke stvari.

“Agrokor je usljed duge i teške recesije u Hrvatskoj dospio u krizu. Tek 2019. ili 2020. će (hrvatski) BDP doseći razinu iz 2007. Kod privatne potrošnje – a ona je presudna za trgovinu na malo – to će se vjerojatno dogoditi tek 2020.”

Uz to Deuber navodi kao uzroke krize agresivnu ekspanziju koncerna financiranu kreditima te činjenicu da brojni zajmodavci nisu uopće imali pregled “netransparentne strukture” Agrokora.

Put u preveliko zaduženje je olakšan i time što su se “ruske banke kao glavni kreditor htjele po svaku cijenu širiti u jugoistočnoj Europi”. (…)

“Fijasko iz Zagreba mogao bi imati i pozitivne posljedice. U Hrvatskoj se načelno premalo dogodilo kako bi se smanjilo (državno) zaduženje, kritizira Deuber: ‘Pod tim aspektom slučaj Agrokor treba promatrati kao dio prirodnog procesa čišćenja.’ Likvidacija bi srednjoročno i dugoročno mogla smanjiti vanjske dugove te ojačati moral plaćanja i tržišta.” (…)

“Što se tiče utjecaja na male banke ova kriza bi mogla poslužiti kao ‘katalizator za nužno potrebnu konsolidaciju’. Ona i slabu (hrvatsku) vladu dovodi pod pritisak. Ona ne može više bolju fiskalnu situaciju proteklih mjeseci tako zloupotrebljavati da troši više novca. O tomu Deuber kaže: ‘Aktualna koalicija bi se mogla raspasti, što samo po sebi ne mora uopće biti loše za Hrvatsku'”, konstatira Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Iste novine donose i komentar na istu temu u kojem zaključuju da bi fijasko Agrokora mogao donijeti i nešto dobro.

“Netransparentna isprepletenost će biti uklonjena, odgovorni će biti kažnjeni, vjerovnici će postati oprezniji. Vrijeme je za ‘poštene trgovce’ u Hrvatskoj”, poručuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

IZVOR: poslovni.hr