Početna Hrvatska Potresi u BiH, osjetili se i u Splitu

Potresi u BiH, osjetili se i u Splitu

1088
UDIO

Potresi su bili jačine od 4,5 do 4,7 Richtera, a sva tri uzdrmala su tlo Bosne i Hercegovine u svega 12 minuta. Podrhtavanje tla osjetilo u Sarajevu, Jajcu, Konjicu, ali i na području Hrvatske
Šire područje Bosne i Hercegovine noćas iza ponoći u razmaku od svega 12 minuta tri puta je uzdrmao potres, javlja Dnevni Avaz.

Prvi potres jačine 4,2 Richtera zabilježen je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Četiri minute kasnije, nešto snažniji potres, snage 4,7 Richtera, na dubini od dva kilometra, pogodio je područje 69 kilometara zapadno od Sarajeva. Tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama.

Prema podacima Europskog-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH noćas je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,1 Richtera.

Korisnici društvenih mreža ističu kako se podrhtavanje tla osjetilo u Sarajevu, Gornjem Vakufu, Jajcu, Konjicu…

– Bogami je dobro ljuljalo, 3 puta u razmaku od nekoliko minuta… – tvrdi očevidac iz Konjica, 36 kilometara od epicentra potresa, javlja EMSC.

– Prvi put je trajalo 5 sekundi uz laganiju trešnju. Ali zadnji je drmnuo baš dobro. Strah me zaspati – navodi drugi očevidac iz Turčinovića u BiH.

No, kako navodi portal Dalmacija danas, javili su im se čitatelji od Splita do Vrgorca i tvrde da su i oni osjetili potrese.

– Lagano ljujanje u krevetu 3 puta, s tim da je treći bio najslabiji,čini mi se – naveo je čitatelj iz Podgore.

– Dobro je protreslo krevet i ormare, odma sam bio budan – dodaje čitatelj iz Splita, 88 km od epicentra potresa. Drugi Splićanin dodaje: ‘Sjedio sam na stolcu i osjetio lagano podrhtavanje poda, ali nisam bio siguran. Idući potres sam osjetio i vidio sam kako se tresu staklena vrata ormarića. Nisu se puno zatsresla, ali je svejedno bilo zastrašujuće’.

Ovakav potres mogao je uzrokovati manju materijalnu štetu, osobito na područjima blizu epicentra.

IZVOR : 24sata.hr