Početna Hrvatska Hrvatski kanaderi i dalje gase u Italiji

Hrvatski kanaderi i dalje gase u Italiji

1249
UDIO
Ovo je drugi dan zaredom da su hrvatski kanaderi iz Zrakoplovne baze HRZ-a PZO-a u Zemuniku angažirani na gašenju požara na sjeveru Italije

 Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ  PZO) i u ponedjeljak s dva kanadera pomaže u gašenju požara u okolici Torina u Italiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Ovo je drugi dan zaredom da su hrvatski kanaderi iz Zrakoplovne baze HRZ-a PZO-a u Zemuniku angažirani na gašenju požara na sjeveru Italije.

Tijekom jučerašnjeg dana posade su djelovale na lokacijama Gargnano i Mompantero, pri čemu su provele u zraku šest sati u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama leteći u grupama po jedan hrvatski i jedan talijanski avion, a ukupno su izbacili 60 tona vode na požarišta.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Hrvatski kanaderi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te na prijedlog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara, koju je donijela Vlada RH na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada, navode iz MORH-a.