Početna Kaštela Kaštelansko kazalište – Predstavljanja knjiga Irene Grubišić-Čabo i uprizorenje novele „Figurica“

Kaštelansko kazalište – Predstavljanja knjiga Irene Grubišić-Čabo i uprizorenje novele „Figurica“

1179
UDIO

U Kaštelanskom kazalištu 19. studenog, 2017.  s početkom u 19. i 30. predstavit ćemo spisateljicu Irenu Grubišić-Čabo koja živi i radi u Kaštel Lukšiću, a pisanjem se bavi već dugi niz godina.

Objavila je tri zbirke poezije (‘Bogata oproštajima’, 2000., ‘Otrgnuta tišina’, 2008. i ‘Nemiri’,  2012.) te zbirku kratkih priča i novela ‘Pješčani krugovi’, 2006. Njeni su radovi objavljeni u raznim časopisima, novinama i zbornicima. Članica je Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

O kulturnom radu Irene Grubišić-Čabo i njenim knjigama govorit će književnik i književni prevodilac Sead Muhamadagić, a stihove će govoriti članica Kaštelanskog kazališta Ivona Čuljak.

U drugom dijelu programa pozabavit ćemo se uprizorenjem novele „Figurica“ iz autoričine zbirke priča „Pješčani krugovi“.

Kao i kod većine njenih proznih djela priču u podlozi veže suvremena zbilja.

Ipak, Irena se ne zadovoljava površnim, oku vidljivim. Odlazi korak dalje, želi otkriti svevremensko i naznačuje dublje značenje pojedinih ljudskih postupaka, situacija i odnosa.

U “Figurici” se tematizira svijet prošlosti (sjećanja) i svijet sadašnjosti (zbivanja) u potrazi za smislom oko sebe. Ulogu pripovjedača je uvela kao efekt očuđavanja, čitatelj gleda iz neuobičajenog kuta. Banalne situacije se doživljavaju kao prvi put, u svojoj punini.

Ne dirajući puno u originalan tekst kako se ne bi izgubila njegova srž, Kaštelansko kazalište koristi formu unutrašnjeg monologa u prvoj osobi jednine, ali dinamizira radnju komponirajući nekoliko umjetnosti u jednu.

Ana Vuletin Sorić je prenijela glas Figurice, Ana Matijević glas slike. Glazbu je prilagodio Ivan Jurić, a otplesat će Marina Kuzmanić, sve članovi Kaštelanskog kazališta.