Početna Hrvatska Stiže val hladnoće, temperature do -10°C, hrpa snijega …

Stiže val hladnoće, temperature do -10°C, hrpa snijega …

Jel zima ili nije?

1424
UDIO

KLIMATOLOŠKA zima, koja je počela u petak, ove nam godine na svom početku donosi zimski ugođaj. Prvi prosinački vikend prolazi u znaku utjecaja sredozemne ciklone, osobito na istoku i jugu zemlje, piše Crometeo.

Istok Slavonije i dijelovi Posavine jutros su osvanuli pod tanjim snježnim pokrivačem, prvim ove sezone. Po podacima DHMZ-a u 7 sati su 3cm snijega izmjerena u Novoj Gradiški(RC Gorice), Županji(RC Gradište) i Vinkovcima. U Vukovaru su izmjerena 2 cm snijega, a na aerodromu Osijek 1 cm. Znatno više snijega ima u višem gorju (Zavižan 61 cm, Puntijarka i Parg 37 cm). Uglavnom je to stari snijeg od ciklone s kraja studenog ili se njegova visina od početka prosinca povećala za par centimetara.

Najpovoljnije grijanje uz inverter klimauređaje – PARCHY CO.

Snijeg i na otocima

Snijeg je zabijelio dio Dalmatinske zagore, obalno gorje i vrhove nekih otoka. Snježna granica na vrgoračkom i imotskom području bila je oko 400 do 500 metara nadmorske visine. Kasno noćas i rano jutros snijeg je nisko padao višim predjelima Cetinske krajine i na dugopoljskom području.

Mosor se zabijelio do 800 metara nadmorske visine, a jutros je tanak snježni pokrivač zabilježen u Dubravi. Snijeg je padao čak i u višim predjelima Klisa, gdje se temperatura zraka spustila na samo 1 Celzijev stupanj, ali se snježni pokrivač nije stvarao.

Prvi snijeg sezone zabijelio je više dijelove otoka Brača. Snijeg je pao na Vidovoj gori.

Debeli minusi

Ciklona je tijekom subote i u noći na nedjelju najviše oborine donijela na krajnjem jugu Jadrana. U Dubrovniku je palo 32.5 mm kiše, a na aerodromu Dubrovnik 23.6 mm.  Još više kiše, je palo u Komiži (30.8 mm) i Lastovu (26.3 mm). Drugdje je oborine do jutra bilo znatno manje (Metković 10.0 mm, NP Mljet 8.3 mm i Ploče 6.7 mm, a u ostalim mjestima gdje ih je bilo izmjereno je ispod 5 mm).

Zimske su i jutrošnje minimalne temperature. Na Zavižanu se temperatura spustila do -10°C, na Sljemenu do -7°C, u Pargu do -6°C, u Delnicama  i na Plitvicama do -3°C, a na Bilogori, u Gopsiću i Pazinu do -3°C. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno do -2 do 0°C. U unutrašnjosti Dalmacije je jutros izmjereno od 1 do 3°C. Na Jadranu su se minimalne temperature kretale od 2°C do 7°C. Jutros najtoplija Palagruža je s 9°C bila za 19°C toplija od Zavižana.

Što nas čeka idući tjedan?

Sutra će jutro biti prilično hladno, i na kopnu i na moru, uz temperaturu nižu od uobičajene za početak prosinca. Tijekom dana će biti većinom suho, a u noći na utorak na kopnu je moguć slab snijeg, mjestimice i kiša, koja se smrzava u dodiru s podlogom. Premda će oborina biti malo, u prometu je nužan dodatan oprez. U nastavku tjedna toplije, od srijede uz južinu, od četvrtka i nove oborine.

IZVOR: index.hr