Početna Hrvatska Hrvatska na vrhuncu sibirskog hladnog vala

Hrvatska na vrhuncu sibirskog hladnog vala

U KOPNENU Hrvatsku stigao je vrhunac ledenog vala.

1039
UDIO

U KOPNENU Hrvatsku stigao je vrhunac ledenog vala.

Tijekom dana slijedi zatopljenje, osobito na Jadranu, gdje će jačati jugo. S njim će i oblaka biti sve više, a iz njih ponovno i oborina, i to uglavnom snijega, već prijepodne na dijelu Jadrana, do kraja dana gotovo posvuda.

Jutros su u dijelovima zemlje zabilježene temperature niže od jučerašnjih. Najhladnije je bilo u Belom Manastiru, gdje je u 7 sati ujutro izmjereno čak -23 Celzijeva stupnja. Slijedi Bednja s -21,7 stupnjeva, a vrlo hladno bilo je i u Slatini (-21), Kopačkom ritu (-21,8), Brestovcu (-21,9), Varaždinu (-19,7) i Koprivnici (-19). U Zagrebu je jutros izmjereno -11,2 stupnja.

Što nas čeka danas?

Umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom oborinom te i dalje vrlo hladno, osobito ujutro, snijeg će od jutra padati na Jadranu, a do večeri će se proširiti i na ostatak zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Očekuje se stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u gorju.

Uz pritjecanje sve toplijeg zraka snijeg će prelaziti u kišu koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom, već prijepodne u Dalmaciji, a prema kraju dana na sjevernom Jadranu te u gorju.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren jugoistočni. Uz obalu slaba do umjerena bura, a poslijepodne u Dalmaciji jugo, prema kraju dana u jačanju.

Najviša dnevna temperatura od -8 do -3, na Jadranu od 1 do 6, na jugu i do 10 Celzijevih stupnjeva.

HAK: Zimski uvjeti na cestama

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Crveni alarm na kopnu

Meteoalarm je za područje cijele kopnene Hrvatske za danas izdao crveni alarm zbog velikih hladnoća.

“PODUZMITE MJERE, očekuje se izražena hladnoća. Zaštitite sebe i pomognite osjetljivim ljudima. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozorava Meteoalarm.

IZVOR: index.hr