Početna Hrvatska Rekordne temperature na Arktiku šokirale znanstvenike

Rekordne temperature na Arktiku šokirale znanstvenike

1048
UDIO

RAZINA morskog leda na Arktiku rekordno je niska za ovo doba godine. Znanstvenici upozoravaju da je globalno zagrijavanje krivac i za nedavne velike oluje u Europi i sjeveroistočnom SAD-u, prenosi Guardian.

Znanstvenici su izrazito zabrinuti zbog novih vijesti s Arktika. U regiji je zabilježena najtoplija zima u povijesti mjerenja, a razine leda u moru rekordno su niske.

“To je jednostavno ludo”, izjavio je Mark Serreze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu, koji Arktik proučava od 1982. godine. “Nikad nisam vidio ništa poput ovog”, dodao je.

Temperature u veljači “nalik svibnju”

Stručnjaci smatraju da je zagrijavanje Arktika dio ciklusa koji pokreće globalno zagrijavanje. Drugi dio ciklusa su vjerojatno i ledene oluje koje su nedavno poharale Europu i sjeveroistok SAD-a.
Najsjevernija mjerna postaja na samom rubu Grenlanda ove je veljače zabilježila 60 sati tijekom kojih je temperatura prelazila ništicu. To se do sada dogodilo samo dvaput, i to vrlo

Prošlomjesečne temperature više dolikuju svibnju, izjavila je Ruth Mottram s Danskog meteorološkog instituta. Na 15 od tridesetak mjernih stanica na Arktiku zabilježene su temperature barem 5 stupnjeva više od prosjeka.

Za sve krivo globalno zagrijavanje

Razina morskog leda na Arktiku u veljači bila je za 160.000 kvadratnih kilometara niža od lanjskog niskog rekorda.

Sada iznosi oko 14 milijuna kvadratnih kilometara, što je 1,3 milijuna kvadratnih kilometara manje od normalne tridesetogodišnje razine.

Slični fenomen zabilježen je i u Pacifiku, u normalno zaleđenom Beringovu moru. Neobično je da se isti fenomen događa s obje strane Arktika, izjavio je američki znanstvenik Walt Meier.

Upozorava da su za sve krive klimatske promjene.

IZVOR: index.hr