Početna Hrvatska U 11 sati počinje veliki prosvjed u Zagrebu – NE Istambulskoj konvenciji

U 11 sati počinje veliki prosvjed u Zagrebu – NE Istambulskoj konvenciji

961
UDIO

DANAS će u 11 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, pred sjedištem HDZ-a, početi veliki prosvjed protiv Istanbulske konvencije. Jake policijske snage već su na terenu i čekaju prosvjednike, a autobusi pristižu na parkiralište kod Europskog trga.

Prosvjed ćete moći pratiti uživo na Indexu:

Nakon što je vlada predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jednoglasno prihvatila Istanbulsku konvenciju i poslala je na ratifikaciju u sabor, crkvene i konzervativne udruge organizirale su prosvjed u glavnom gradu Hrvatske.

Već danima se organiziraju autobusi koji će dovoziti prosvjednike iz svih dijelova Hrvatske, a neslužbene informacije govore da će neki od njih doći i iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja je davno ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Crkva u otvorenom ratu s HDZ-om

U organizaciju prosvjeda aktivno se uključila i Katolička crkva, čiji svećenici i biskupi već danima pozivaju ljude na današnji prosvjed.

Organizatori se nadaju da će okupiti što je moguće veći broj ljudi, a kakva su im očekivanja, odnosno nadanja, zorno pokazuje i snimka koju je sinoć objavio Index.

Na snimci koja je u posjedu Indexa jedan franjevac iz zagrebačke Dubrave prepričava razgovor s političkim tajnikom HDZ-a, Davorom Ivom Stierom.

“Pitao sam Stiera na kraju je li moguće zaustaviti ovu ratifikaciju Konvencije i rekao mi je – ako se skupi 10 tisuća ljudi, da će možda dopustiti Plenković da se glasa po savjesti. A ako se skupi 80, 90, 100 tisuća ljudi, da će mu se stvoriti velik pritisak i da će vjerovatno morat pokleknut, tako da mislim da moramo još dati sve od sebe do subote. Pitao sam ga također za referendum, rekao je da je Andrej otišao predaleko i da je jako moćan i da nema šanse da to dopusti”, ispričao je franjevac okupljenim vjernicima.

S obzirom na to da su iste konzervativne udruge lani organizirale “Hod za život” (prosvjed za zabranu pobačaja), na kojem se okupilo oko 15 tisuća ljudi, i danas se očekuje velik odaziv na prosvjed u Zagrebu.

IZVOR : index.hr