Početna Hrvatska Osnaženi kaštelanski komunalci

Osnaženi kaštelanski komunalci

1842
UDIO

Kako bi ubuduće bilo više reda na javnim površinama, čelnici Grada Kaštela predstavili su danas nove komunalne redare. Komunalni redari su Damir Rajčić, Lando Šiškov, Damir Šiškov, Nediljko Jurić, Mate Grubišić i Igor Maršić. Prometni redar je Mate Lučić, prometna redarica Julija Alajbeg, a komunalni redar za poslove građevinske struke ostaje Vlado Blažević. Gradonačelnik Denis Ivanović, zajedno sa svojim suradnicima upoznao je prisutne i s novim načinom rada redara.

– S obzirom da je ovo drugi grad po veličini u Splitsko dalmatinskoj županiji, dva redara na ovome području nisu dovoljna. Budući da su sada brojniji, započinju s radom u dvije smjene – jutarnjoj i poslijepodnevnoj, kako bi održavali red na javnim površinama. Želimo čišći i uredniji grad, a isto tako ne smijemo zaboraviti da je turistička sezona pred vratima i da moramo ostaviti što bolji dojam na goste koji stižu u Kaštela – izjavio je gradonačelnik Ivanović.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko – pravne poslove Marija Pelivan predstavila je ukupno 9 komunalnih i prometnih redara i prisutne upoznala s djelokrugom njihovih poslova.

– Komunalni redari obavljaju nadzor nad javnim površinama i privatnim površinama koje su u dodiru s javnim. Pritom postupaju sukladno Odluci o komunalnom redu, odlukama koje je donijelo Gradsko vijeće, Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Zakonu o građevinskoj inspekciji, Zakonu o gospodarenju otpadom i drugim zakonskim propisima. Iz navedenog se može zaključiti da su nadležnosti komunalnih redara zaista raznolike, pa tako primjerice, paze na nepropsino odlaganje otpada, buku, kretanje pasa po javnim površinama, uklanjanje protupravno postavljenih predmeta, uklanjanje neregistriranih vozila, reklama i niz drugih aktivnosti. Nakon provedenih radnji, redari su dužni podnijeti mjesečni izvještaj u kojem su točno navedene aktivnosti koje su poduzeli na javnim površinama i broj počinjenih prekršaja – istaknula je pročelnica Pelivan.

Cilj Grada Kaštela nije kažnjavanje građana već uvođenje reda u gradu. Ukoliko netko na javnoj površini primjeti nešto na što bi redari trebali reagirati, može nazvati komunalne redare i to prijaviti. Po izlasku na teren, redari će najprije upozoriti građane da uklone određenu nepravilnost, a ako to ne učine u roku kojeg su im odredili, redari će potom izdati prekršajni nalog.

Svi građani koji žele prijaviti određene nepravilnosti na terenu mogu se obratiti voditelju komunalnih redara Mati Grubišiću na broj 091 601 9779. Svi kontakti ostalih redara objavljeni su na službenim stranicama www.kastela.hr.