Početna Hrvatska Porinuće Novogradnje 344 – Tri iskoraka za Brodotrogir

Porinuće Novogradnje 344 – Tri iskoraka za Brodotrogir

1097
UDIO

„Tri iskoraka, tri novosti za Brodotrogir.  Prvi put gradimo ledolomac. Prvi put 

 

zavarujemo jako debele limove visoke čvrstoće. Prvi put pramčano porinjujemo brod. Napravljen je veliki tehnološki iskorak s ovim arktičkim tankerom jer se radilo s materijalima koji do sada nisu korišteni u hrvatskoj brodogradnji ili bar ne u ovolikoj mjeri“, rekao je dr. Danko Končar, vlasnik Brodotrogira, netom prije porinuća Novogradnje 344, velikog događaja kako za sam škver tako i za cijeli grad Trogir.

Sve je započelo u srpnju 2016. godine ugovorom između brodogradilišta Arctech Helsinki Shipyard (part of United Shipbuilding Corporation) i Hrvatske brodogradnje Trogir, o gradnji prednjeg dijela broda za prijevoz kondenzata, ledolomca klase leda ARC 7, nosivosti 44,000 metričkih tona. Prednji dio arktičkog tankera dug je 167m, dok će ukupna dužina broda kad se spoji u Finskoj biti oko 230 metara.

Gradnja ovog broda bila je jako zahtjevna čemu svjedoči i činjenica da je ovo prvi brod ove namjene u svijetu. Složenost se odnosi na tehničke karakteristike koje je bilo potrebno zadovoljiti u skladu sa zahtjevima klase leda ARC 7 što podrazumijeva  prijevoz tereta i plovidbu u najtežim polarnim uvjetima. Razlika u izgradnji  u odnosu na druge vrste brodova ogleda se u korištenju i ugradnji  čvršćeg i debljeg materijala, naročito u pramčanom dijelu trupa koji zbog leda i niskih temperatura  mora biti građen prema specijalnim uvjetima i primjenom posebnih tehnologija. Tanker se gradi pod dvojnom klasom europskog Bureau Veritasa i ruskog Russian Register of Shipping.

U eksploataciji ovog tankera nije potrebna pratnja posebnog ledolomca jer će biti u stanju ploviti u uvjetima kada je led debljine i do 1,6m. Plovit će 365 dana u godini i zato će biti ugrađen specijalni sustav vinterizacije. Radi se o posebnim sustavima i opremi koja omogućava da brod može funkcionirati u uvjetima kada je temeperatura i do -50°C.

Za djelatnike trogirskog brodogradilišta, ovaj projekt predstavlja veliki izazov u konstrukcijskim rješenjima, izboru materijala, tehnologiji zavarivanja te i u samoj izvedbi zavarenih spojeva.