Početna Hrvatska Sunčano i vruće do petka

Sunčano i vruće do petka

908
UDIO

Srijeda – većinom sunčano i vruće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i vruće s poslijepodnevnom temperaturom oko 33 °C, a najniža jutarnja bit će oko 18 °C. Sasvim stabilno neće biti, ali hoće uglavnom suho.

I u središnjoj Hrvatskoj će prevladavati sunčano, uz poslijepodnevne razvoje oblaka i mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar će uglavnom biti slab, kao i na istoku zemlje. Najviša dnevna temperatura između 32 i 34 °C.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu sunčano, ponegdje uz malu i umjerenu naoblaku. Nad gorjem, posebice Like, poslijepodne su mogući rijetki kratkotrajni pljuskovi. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni, na moru mjestimice umjerena, podno Velebita ujutro na udare i jaka bura te ponegdje umjereno valovito more. Poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od mnogima za spavanje ugodnih 13 °C u Lici do nekima neugodnih 25 °C na obali, a poslijepodne će većinom biti vruće, na moru i do 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, na otocima i vedro, a poslijepodne je u unutrašnjosti lokalno moguć razvoj oblaka uz kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Vjetar uglavnom slab, ujutro burin, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 35 °C, a rano ujutro većinom od 20 do 25 °C, piše HRT.

Na jugu Hrvatske sunčano, ponegdje i vedro. Rijetko je u zaobalju moguć lokalni popodnevni pljusak, uglavnom u Konavlima. Vjetar slab, poslijepodne jugozapadni u okretanju na sjeverozapdni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 °C, a najniža jutarnja i do 27 °C, uz i dalje veliku opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Od četvrtka u početku još vruće, ali…

U nastavku tjedna na kopnu sve nestabilnije, ali u početku još većinom sunčano i do petka vruće. Vjerojatnost razvoja oblaka i mjestimice pljuskova s grmljavinom raste, osobito u zapadnim krajevima u petak poslijepodne i u subotu. Ponegdje će puhati slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. U nedjeljučešće i više kiše te osvježenje uz sjeverni vjetar.

Na Jadranu do petka pretežno sunčano i vruće. U subotu vrućina popušta, a na sjevernom su Jadranu mjestimice mogući pljuskovi i grmljavina. U nedjelju promjena vremena i pad temperature, a kiše i lokalno obilnijih pljuskova bit će duž cijele obale. Slab do umjeren jutarnji burin, a poslijepodne vjetar s mora, u subotu će okrenuti na jugo i jugozapadnjak koji će jačati. U ponedjeljak će zapuhati jaka bura.