Početna Kaštela Život s Vlastom: Kaštelanska rivijera, moj ljetni dom od djetinjstva

Život s Vlastom: Kaštelanska rivijera, moj ljetni dom od djetinjstva

1144
UDIO

Još kao mala djevojčica od desetak godina Kaštela sam smatrala svojim ljetnim domom, mjestom gdje sam odrastala uz svoje drage prijateljice Anu, Ivanu, Jasminku, Tonku, sve redom iz Kaštel Novog. Brzo su me prihvatile kao svoju, dijelile sa mnom slatke dogodovštine, uvodile u događanja, pokazale najljepše plaže, najmirisnije vrtove.

I tako iz godine u godinu, ja im se vraćam, svom ljetnom domu, toplom povjetarcu s juga, maslinicima, vinovim lozama, starim kamenim kućama, toplim ljudima, plavom čistom moru, i hridima što o njih tuku vali. Volim Kaštela. Tu se osjećam kao u mirnoj luci, spokojna, sigurna, opuštena, s mirom u duši, i vjetrom u kosi. Još uvijek nakon toliko godina otkrijem neku malu uličicu u kojoj se po zidovima penje vinova loza, ili pak ljubičasta bugenvilija. Uz stara drvena prozorska okna čine pozadinu ko iz ljubavnog romana. Od lijevanog željeza lampe prigušeno noću pokazuju ti put, a cvrčci neumorno stvaraju najljepšu muziku. Miris soli ulazi ti u nosnice, u svaku poru tvog tijela. Koža nikada ljepša od zagrljaja mora, od toplih zraka sunca.

Prelijepa kaštelanska šetnica pruža ljepotu ugode u suton, jednostavno poželiš da šetnica nema kraja, miris mediteranskog bilja slatkast je, pomiješan s mirisom bora, čempresa, i u šetnji stvara opijenost od koje začas utoneš u san.

Male brodice pozdravljaju te pri svakom koraku, krici galebova pri svakom pogledu u nebo, a ljepota grada ostavlja bez daha.

Bogata je povijest Kaštela, toliko prekrasnih dvoraca, crkvica, muzeja, toliko prelijepih cvjetnih perivoja, raskošno uređenih parkova, malih fontana, ljuljački, drvenih klupica, ne znaš u čemu bi prije uživao, čemu prije poklonio pozornost. Dvorac Vitturi skriva prekrasnu legendu o ljubavi Miljenka i Dobrile, a koji je istovremeno i muzej, obavezno morate posjetiti, Rušinac, Muzejski prostor Podvorje, Riznica Župne crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, Kaštilac, Biskupova palača, također ne mogu ostati nezamijećeni. Na svakom koraku male crkvice koje svjedoče vremenu iz kojeg su potekle.

Prekrasne plaže u Kaštel Štafiliću, Resniku, Kaštel Starom, Divuljama mamit će vas da zaronite u dubine kristalno čistog mora, dok su plaže Gabine, Kaštel Stari i Štafilić posebno mjesto rezervirale i za one najmlađe, namjestili ih toboganima, ljuljačkama i svemu što veseli naš najmlađi uzrast. Za nautičare tu je i Marina Kaštela. a za sve ljude željne dobre zabave organizirano je Kaštelansko ljeto koje traje od lipnja pa sve do rujna, ljeto čiji su programi puni tradicijskih nošnji, sajmova, etno sadržaja, a uz to su nezaboravne Ribarske fešte, Festival šalše i salse gdje se uvijek za simboličnu cijenu može pojesti kvalitetna domaća riba, popiti finog dalmatinskog vina, pojesti rižota od sipe, ili možda brudeta na bijelo. Ponuda je šarolika, a sve to uz ples i glazbu uživo. Nerijetko takve fešte prati šarolik i raskošan vatromet.

Mladi, stari, oni najmlađi, ili pak oni u srednjim godinama, svi, ali baš svi imaju ovdje nešto pronaći baš za sebe, u svakom kutku ovog prekrasnog kraja postoji nešto što odgovara baš njegovom duhu, što mir, što zabava, što adrenalin, što sport, što kultura, što ljubav prema prirodi iz bajke. Kaštela, mjesta na kojima krijepite dušu, punite tijelo potrebnom vam energijom, i srca ljubavlju. Budite uvjereni da će vam dati točno ono što vam treba, ali samo ako ih s otvorenim srcem i posjetite. I vraćat ćete im se, iznova i iznova. Plavetnilu mora, mirisu češera, melodiji zrikavca, okusu soli, dodiru povjetarca i zagrljaju valova. Vraćat ćete im se…