Početna Kaštela Srce Zagore Kaštelima : Folklor i ojkavica digli brce na...

Srce Zagore Kaštelima : Folklor i ojkavica digli brce na noge

2577
UDIO

 

 

Manifestacija ” Zagora Kaštelima” sinoć je privukla brojne posjetitelje na staroseljsko brce. Svi ljubitelji folklora i ojkavice sinoć su došli na svoje .” Dobro nam došli svi ljubitelji klapske pjesme iz Zagore ”, poručio je gradonačelnik Denis Ivanović. Ovu manifestaciju već petu godinu zaredom organizira kulturno umjetničko društvo ” Srce Zagore ” čiji su članovi iz dvije županije Splitsko –dalmatinske i Šibensko –kninske. Društvo je osnovano s ciljem očuvanja i njegavanja običaja i   tradicije iz dalmatinske Zagore sa posebnom naglaskom na izvođenju starih vokalnih napjeva  i narodnih kola. Društvo svake godine organizira dvije manifestacije ”Večer Zagore u Solinu” te Zagora Kaštelima. Predsjednik društva je Milan Penga.

 

Večer je počela mimohodom od Štafilića , preko rive do brca u Starom. Uz domaćine  KUD ”Srce Zagore ” sudjelovali su i KUD ”Filip Dević” iz Splita , ”Dinara” iz Kijeva, ”Škabrnja”, ”Rakitno ” iz Posušja, ”Lika” iz Ličkog Osika,”Sokolovi” iz Ravnih Kotara, klapa” Sv. Jeronim”. Voditelj programa bio je Mate Tavrić uz ”gostujućeg ” voditelja Nadimira Tadića Šutru , autora pjesme ”Stina pradidova”.

 

Sinoćnja manifestacija pokazala je koliko se kulturno umjetnička društva trude očuvati kulturnu baštinu  a što više, sudeći po broju djece koja su sinoć sudjelovala , možemo reći da” nema straha” za folklor i ojkavicu . Najveće zanimanje privukli su članovi  pjevačkog društva ”Čevulja ” iz Škabrnje koji su pjevajući i svirajući na instrumentima iz ” kućne radinosti ” zapalili publiku . Toliko su se svidjeli i organizatorima i publici da su na kraju pozvani na mali biss koji je završio ”totalnim  urnebesom”. I mlado i staro bilo je na nogama, neki čak i na bini , pjevajući ”Danijelu”, ”Poznaju me i selo i grad ”, ”Marijanu” te mnoge druge.