Početna Kaštela “Legenda o Miljenku i Dobrili” na splitskom Sustipanu

“Legenda o Miljenku i Dobrili” na splitskom Sustipanu

950
UDIO

Trećega dana bogatoga programa koji se odvija u sklopu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji pod geslom „Obitelj izvor života i radosti“, u srijedu 12. rujna upriličen je kulturni program u Splitu. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu djecu izvedena je predstava “Ružno pače”, a u večernjim satima na prepunom splitskom Sustipanu, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, upriličena je predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji – „Legenda o Miljenku i Dobrili.“ Nakon recitala „Duša Hrvata“ u izvedbi Mladenke Gruica, za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se sastav „Transacustic“ u sastavu: Iva Ivković Ivanišević (vokal) i Joško Tomić (gitara) te Ivan Ivanišević (kompozitor, tekstopisac i instrumentalist). Diva Radojka Šverko odustala je od nastupa zbog bolesti. Programu su nazočili: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

„Legenda o Miljenku i Dobrili“ priča je o dvoje mladih iz plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu njihovoj ljubavi. Uprizorenje priče o Miljenku i Dobrili napravljeno je prema djelu Marka Kažotića i scenariju Dinka Morovića, a prilagodbu i režiju potpisuje Mladenka Gruica. Poštujući Morovićev stil pisanja i želju da u ljubavnu priču ukomponira i istinit povijesni trenutak, redateljica stavlja naglasak na kaštelanski puk i tradiciju, klasnu razliku kmetova i plemića te prkos i ponos malog čovjeka koji ne bježi od tegoba života, ali i ne dopušta da ga se gazi. No, paralelno neizostavno uzdiže nevinu ljepotu ljubavi dvoje mladih koje su utjelovili mladi glumci Ana Perković i Pere Eranović. Redateljica Gruica kroz priču provlači i elemente običajne baštine Kaštela, prikazuje tadašnju kaštelansku svakodnevnicu, evocira glazbenu i plesnu tradiciju toga doba. U tome su joj pomogli svojim angažmanom: KUD Ante Zaninović, KUD Karol Wojtila, Kliški uskoci i članovi KUU sv. Kliment – Sitno Gornje. Na pozornici je zablistalo više od 50 glumaca, koji su od publike nagrađeni glasnim i dugim pljeskom. Svi sudionici predstave odrekli su se honorara kako bi pridonijeli uspjehu humanitarne akcije “Obitelji za najmanje”.

U drugom dijelu programa “Transacustic”, koji čine Iva Ivković Ivanišević (vokal), Joško Tomić (gitara) i Ivan Ivanišević (tekstopisac, kompozitor i instrumentalist), izveo je pet pjesama: “Ljubim te do bola”, “Tajna dvaju svjetova”, “Da sam ja netko”, “Cili njen” i “Vjeruj u ljubav”, za što su nagrađeni velikim pljeskom. Svim izvođačima na kraju programa, koji je moderirala Silvana Burilović Crnov, zahvalio je nadbiskup Marin Barišić: “Dragi večerašnji izvođači, vaš nesebični doprinos programu susreta obitelji je zapravo vaš dar za naše obitelji. Svojim nastupom ste obogatili ne samo dan, nego i živote svima nazočnima, ali i onima kojima će oni prenijeti glas o ovoj večeri. K tome, vašim nastupom ste pomogli i humanitarnu akciju ‘Obitelji za najmanje’ kojom želimo pomoći kupnju endoskopskog stupa za operacije novorođenčadi i djece za Kliniku za dječju kirurgiju splitskog KBC-a. Hvala županu, hvala gradonačelnicima Splita i Kaštela, i svim njihovim suradnicima što sun am pomogli oko večerašnje izvedbe, ali i što nas ljubazno domaćinski prate kroz program Trećega nacionalnog susreta obitelji.” Nadbiskup je pozvao nazočne da pomognu humanitarnu akciju (doniranjem na donacijskim štandovima, putem poziva na broj telefona 060-9000, ili uplatom na žiro račun) te da sudjeluju u događanjima ovoga tjedna sa središnjom proslavom u nedjelju 16. rujna na Gospinu Otoku u Solinu.