Početna Kaštela Predstavljen plan upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela

Predstavljen plan upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela

818
UDIO

U muzejskom prostoru u Kaštel Sućurcu predstavljen je projekt izrade Plana upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela. Naručitelj plana je Javna ustanova RERA, a izrađivač je Fakultet Građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

– Smatramo da kroz ovaj projekt možemo mnogo napraviti za Kaštela jer će ovaj Grad biti prva jedinica lokalne samouprave koja će izraditi Plan upravljanja obalnim pojasom. Dosad je to izradila Šibensko – kninska županija, ali samo na načelnom nivou, dok ćemo mi predstaviti konkretne mjere koje su potrebne da bi se ispravno upravljalo ovim prostorom za što je u idućem proračunskom razdoblju potrebno osigurati sredstva i u europskim fondovima – kazao je Srećko Radnić, voditelj Odjela za regionalni razvoj Javne ustanove RERA SD.

Dron snimke Kaštela. Klikni i uživaj!!!!!

– Plan se izrađuje u okviru pilot aktivnosti Interreg Mediterranean projekta Co-Evolve čime se želi postići koevolucija sustava prirodnog i društvenog. Ovo je pilot područje Kaštela gdje je jedan podcilj održiv razvoj turizma baziran na kulturnoj baštini, a fokus je na obalnom području. Riječ je o obali koja se prostire 17 km na kojoj već sad uslijed klimatskih promjena dolazi do određenih poteškoća. Plan obuhvaća prijedloge kako sačuvati obalni pojas od klimatskih promjena koje su vidljive već sad, a u budućnosti će biti još veće – kazala je Martina Baučić s Fakulteta Građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu koja je predstavila plan.

– Cilj radionica koje će se održavati do svibnja 2019. je da na pametan način napravimo plan održivog razvoja turizma što uključuje planiranje za godine koje dolaze. Trebamo uzeti u obzir klimatske promjene koje dugoročno uzrokuju eroziju tla i plavljenje kuća, posebno zato što imamo jedinstvenu kulturnu baštinu koju treba zaštititi, a ujedno unaprijediti turističku ponudu – istaknula je zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok Bosančić.

Posebna težina kod izrade plana daje se participativnom pristupu tj. sudjelovanju Grada Kaštela za čije područje se ovaj plan izrađuje kao i svih drugih sudionika.