Početna Hrvatska Izdašne povišice za ministre i zastupnike, a građanima tek 30-ak kuna veća...

Izdašne povišice za ministre i zastupnike, a građanima tek 30-ak kuna veća plaća

791
UDIO

Kuna po kuna i predsjedniku Vlade od iduće godine plaća bi trebala biti 22.067 kuna, treća povišica u malo više od dvije godine

Porezna reforma iz Vlade seli se u Sabor, a ministar financija Zdravko Marić poručuje: “Građani će osjetiti rasterećenje od gotovo dvije milijarde kuna”. Oni koji imaju plaću oko 6 tisuća kuna, dobit će 30 kuna više, a najviše će to osjetiti oni koji imaju primanja iznad 15 tisuća kuna – liječnici, menadžeri i političari. Premijeru Plenkoviću u više od dvije godine plaća bi mogla narasti gotovo 4 tisuće kuna, pišu vijesti.hr.

Političari. Da, ministri i saborski zastupnici su među onima koji će od 1. siječnja najviše osjetiti povećanje plaća poreznom reformom.

“Mislim da je cilj porezne reforme upravo suprotan da se olakša i gospodarstvu. Nije tu samo jedan segment”, smatra Oleg Butković (HDZ), ministar mora, prometa i infrastrukture.

Kuna po kuna i predsjedniku Vlade od iduće godine plaća bi trebala biti 22.067 kuna, treća povišica u malo više od dvije godine u kojem je zbog dvoje djece stekao pravo na dodatne odbitke.

“U dvije godine premijeru će plaća gotovo 4.000 kuna porasti? Nemojte tako, to je interpretacija koja baš i nije ono što želimo komunicirati, nego suštinu, to treba gledati”, kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ministar financija poručuje kako građani koji imaju niske dohotke najviše troše na hranu i stanovanje i zato ide prijedlog smanjenja PDV-a.

“Ako niste u škarama poreza na dohodak i prireza, nažalost zbog plaće koja je ispod prosjeka, ili imate više izdržavanih članova, nema te porezne izmjene u tom pogledu koja vama može izravno povećati neto dohodak”, nadodaje ministar Marić.

Od 2019. godine računica izgleda ovako: s plaćom od 6.352 kune neto od 1. siječnja bi plaća porasla za samo 31 kunu, dakle, 6.383. No plaća od primjerice 20 tisuća bi porasla na 21.020. S druge strane Markova trga i oporbenim saborskim zastupnicima će se povećati plaća.

“Rasterećivati treba porezno sve građane Republike Hrvatske, a ne stavljati u fokus samo visoka primanjna”, kazao je Gordan Maras (SDP), saborski zastupnik.

“Ja bih se puno više založila za srednji sloj da prodiše. A ne bih imala ništa protov toga da meni plaća ostane takva kakva je”, smatra pak Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Uz političare, velike plaće imaju šefovi uprava, IT stručnjaci i menadžeri. Direktor najvećeg šoping centra u zemlji kaže da će reforma dotaknuti branše kojih nedostaje.

“Ne smije nam biti cilj da su menadžeri i šefovi uprava plaćeni 2.000 eura. U usporedivim zemljama taj je kadar plaćen i 10 puta više. Iz ovih nekakvih grubih analiza koje smo do sad mogli vidjeti to je u prosjeku nekakvih plaća koje mi dajemo kadrovima izmedju 1.000 i 1.500 kuna”, pojasnio je Denis Čupić, menadžer shopping centra u Zagrebu.

Do kakvog-takvog povećanja plaća su dva saborska čitanja i doček Nove godine.

Izvor:dalmacijanews.hr