Početna Hrvatska U Dalmaciji se zaredali napadi vukova, stočari očajni

U Dalmaciji se zaredali napadi vukova, stočari očajni

Vukovi su samo protekle godine u Hrvatskoj napali više od 1.300 puta i pritom usmrtili više od 2.000 domaćih životinja

866
UDIO

U obrovačkom kraju, kao i u ostatku Dalmacije, vukovi godinama siju strah i ne može im nitko ništa. Prema europskoj direktivi, strogo su zaštićena vrsta, a kazna za ilegalni odstrel iznosi 40 tisuća kuna. – piše Dnevnik

Ovna Mile Vrkića iz Vrkića nedavno je napao vuk. “Ugrizao ga je i nije ga htio pustiti dok nisam prišao na 10 metara i na njega bacio štap”, rekao je Mile.

To nije bio prvi put da Milino stado pretrpilo štetu. Prije dva mjeseca vuk mu je usmrtio tri ovce.

Dopušteni odstrel u Hrvatskoj se godinama ne provodi jer je broj jedinki vukova pao ispod 200, koliko je predviđeno planom upravljanja. Novi plan tek je u izradi pa problem stočara sigurno neće ubrzo biti riješen. Lovci pak rješenje ne vide u odstrelu.

– Moramo biti inteligentni i donijeti jedan paket mjera. To može biti protjerivanje, sustav kemijske zaštite, hvatanje u kaveze i uspavljivanje i transportiranje na neke druge lokacije. – rekao je Roko Pavić iz Lovačkog saveza Zadarske županije.

Vukovi su samo protekle godine u Hrvatskoj napali više od 1.300 puta i pritom usmrtili više od 2.000 domaćih životinja. Država stočarima, u prosjeku, na godinu isplati oko milijun i pol kuna odštete. Da bi odštetu dobio, stočar mora prikladno čuvati stado. Prema propisima, to znači da mora imati psa i ogradu visoku barem 1,8 metara.

“Gdje ću ja dizati ogradu? Ne mogu ograditi i njih držati u žici”, rekao je Mile Vrkić.

Mile od države za usmrćenu ovcu dobiva 600 kuna. Da usmrti vuka, državi bi morao platiti gotovo 70 puta više. – piše Dnevnik

Izvor:dalmacijanews.hr