Početna Kaštela Biblijski i botanički vrt posjetili gosti iz Švedske

Biblijski i botanički vrt posjetili gosti iz Švedske

1146
UDIO

Dva kaštelanska jedinstvena vrta, školski botanički vrt osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću te Biblijski vrt u Kaštel Novom, mjesta su koja brojni gosti posjećuju svakodnevno, a ovih dana posjetili su ih i ljubitelji prirode sa sjevera Europe, botaničari iz švedskog Stockholma.

Švedski botaničari u posjet ovim spomenicima parkovne arhitekture došli su na preporuku svojih kolega, koji su u Kaštelima boravili prošle godine, a kako se moglo čuti od djelatnika turističke agencije koja im je organizirala ovo putovanje, novi posjet uslijedit će već sljedeće godine. No, na tome neće stati jer su u tijeku konkretni dogovori o suradnji Kaštelana s pojedinim školama u glavnom gradu Švedske.

Ovom prigodom, ispod kultnog rogača u Botaničkom vrtu, goste iz Skandinavije pozdravila je utemeljiteljica tog vrta, a danas vanjska suradnica Ivna Bućan, koja ih je pobliže upoznala s nastankom vrta i bogatstvom koje se danas u njemu nalazi.

 

Gosti su bili ugodno iznenađeni činjenicom da u vrtu godinama opstaje više od tisuću biljnih vrsta,  pretežno iz mediteranskog i suptropskog područja, i to u okruženju osnovne škole gdje dnevno boravi oko 800 učenika, što je jedinstven slučaj.

Pažnju gostiju u jednom od najbogatijih vrtova na hrvatskom Jadranu, posebno su privukla stabla ginka, kamforovca, sekvoje, avokada, aromatičnog bilja, kao i bogatog školskog maslinika u kojem danas, na oko 170 stabala raste 40 sorti maslina.

– Slogan i imperativ ove škole glasi: “Neka cvijeće i djeca rastu zajedno”. To se i ostvaruje, istina sve teže, jer kapital postaje sve agresivniji i nemilosrdniji,a ako se ovako nastavi, priroda će biti doslovno “na koljenima” – poručila je ovom prigodom  Ivna Bućan.

tekst i foto:PGK