Početna Hrvatska Noćas se pomiče sat. Policija objavila upozorenje, kreće velika akcija u prometu

Noćas se pomiče sat. Policija objavila upozorenje, kreće velika akcija u prometu

780
UDIO

NOĆAS počinje zimsko računanje vremena. Europljani će pomaknuti sat u noći sa subote na nedjelju, s 3 sata ujutro na 2 sata, i to možda zadnji put.

Policija najavila novu akciju

Uoči početka zimskog računanja vremena, policija je objavila savjete za vozače i najavila daljnje akcije nadzora prometa, upozoravajući da je i dalje glavni uzrok pogibelji na cestama prebrza vožnja zbog koje dolazi do sudara ili slijetanja vozila s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

Najteže prometne nesreće događaju se zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, pa će policija u cilju zaustavljanja negativnog trenda nastaviti s aktivnostima u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje za nadzor prometa, izvijestio je MUP.

Posebno će nadzirati mlade vozače

Nadzor prometa policija će provoditi ciljano na lokacijama gdje se događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Prometni policajci pritom će sankcionirati prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća poput vožnje nepropisnom brzinom, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog pretjecanja, nepoštivanja prednosti prolaska, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, vožnje neregistriranim vozilom, tehnički neispravnim vozilom, ali i nepropisnog kretanja i zadržavanja pješaka na kolniku, prekršaja vozača mopeda i motocikla, biciklista i nepropisne uporabe mobitela.

Na policijskom radaru posebno će biti mladi vozači, recidivisti i vozači s mjerom zabrane upravljanja vozilima, kao i prometni prekršaji koji utječu na pasivnu sigurnost, kao što je nekorištenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i propisni smještaj djece u vozilima.

Zimsko računanje vremena – vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Policija podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Za nepoštivanja tih odredbi kazna je 300 kuna.

Zbog pomicanja sata četiri će vlaka biti zaustavljena na sat vremena

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet.

Kako je objavio HŽ, četiri vlaka bit će zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Riječ je o brzim vlakovima 820 Split (21.43) – Zagreb GK (5.46) i 821 Zagreb GK (23.00) – Split (6.45), brzom vlaku 740 Vinkovci (2.56) – Zagreb GK (6.43) i putničkom vlaku 3001 Varaždin (2.40) – Zagreb GK (5.18).

Izvor:index.hr