Početna Hrvatska Pripremite se na orkansko jugo: Upaljen crveni meteoalarm za cijelu obalu

Pripremite se na orkansko jugo: Upaljen crveni meteoalarm za cijelu obalu

U utorak ujutro još će biti nešto kiše, osobito na istoku, nakon čega u većini krajeva slijedi razvedravanje i smirivanje vjetra

1260
UDIO

Očekuje se jača kiša, prije svega na moru i u gorskom dijelu zemlje gdje bi lokalno moglo biti obilnije oborine. Jugo će puhati ne samo olujnom, nego i orkanskom snagom pa se zato očekuju daljnje poteškoće u prometu. – javlja Dnevnik Nove TV

Vrijeme od jutra uglavnom umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom: prije svega na zapadu, a najviše na Jadranu te u predjelima uz Jadran i u gorju. Tu je lokalno moguća obilnija oborina. Puhat će jako i olujno jugo, a u kopnenom dijelu jugoistočni i južni vjetar, u gorju također olujan. Temperatura u unutrašnjosti oko 15, dok će na Jadranu biti većinom između 17 i 20 stupnjeva.

I poslijepodne može biti nešto kiše, uglavnom slabe, bit će promjenjivo i vjetrovito, južno i dosta toplo uz temperaturu iznad 20, mjestimice moguće i 23, 24 stupnja.

Na sjevenrom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj prevladvat će oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, pri čemu oborina ponegdje može biti obilna. Olujno jugo, poslijepodne će mjestimice dosezati i orkansku snagu, a olujnog vjetra bit će i u gorju. Temperatura na moru oko 20 stupnjeva, u gorju malo svježije, između 15 i 17.

Slično i u Dalmaciji. Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom koja također može biti obilna. Očekuje se vrlo vjetrovito vrijeme uz jako, olujno i orkansko jugo. Temperatura će većinom biti malo iznad 20 stupnjeva.

Upaljen meteoalarm

Za cijeli Jadran upaljen je crveni meteoalarm.

– Mjestimice vrlo obilna kiša, osobito u noći i ujutro. Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima – piše na stranici.

Također, crveni meteoalarm upaljen je i zbog olujnog juga.

–  Očekuje se jako i olujno jugo, mjestimice s orkanskim udarima, osobito u drugom dijelu dana. Najjači udari vjetra mogli bi dosezati između 90-145 km/h. Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom – piše na stranici meteoalarma.

Od srijede stabilnije

Za ostatak Hrvatske na snazi je žuti meteoalarm. Očekuju se jaki i olujni udari južnog i jugoistočnog vjetra, a lokalno se očekuje obilnija kiša, ponajprije u Gorskom kotaru.

U utorak ujutro još će biti nešto kiše, osobito na istoku, nakon čega u većini krajeva slijedi razvedravanje i smirivanje vjetra, a kiše bi još moglo biti eventualno u gorju. U srijedu sunčanije i uglavnom suho, no već u četvrtak sa zapada nam stižu novi oblaci, potom i kiša. Bit će i malo manje toplo idućih dana, ali ne i hladno.

I na Jadranu u noći na utorak i u utorak ujutro još može biti kiše, osobito na jugu gdje i tada postoji mogućnost i za obilniju oborinu. Zatim i ovdje razvedravanje, smirivanje vjetra, a oblačnije će se zadržati jedino na sjeveru. U srijedu i na Jadranu sunčanije i uglavnom suho, a u četvrtak novo naoblačenje, kiša i ponovno jačanje juga. – piše Dnevnik

Izvor:dalmacijanews.hr