Početna Hrvatska Znamo li razliku između alergije, prehlade i gripe?

Znamo li razliku između alergije, prehlade i gripe?

836
UDIO

S hladnijim danima, često se javljaju i neugodni simptomi poput kihanja, kašljanja i šmrcanja. Sezona prehlada je već započela, sezona gripe tek treba doći, a vrijeme alergija je na izmaku. Kako točno znati što nas muči i zaštiti tijelo prije dolaska zime?

Prehlada, gripa i alergija bolesti su vrlo sličnih simptoma. S obzirom na to da je teško prepoznati što nas je pogodilo, odlučili smo složiti kratki vodič.

Aleksandar Gluščević, liječnik obiteljske medicine: I gripa i prehlada su viroze, bolesti uzrokovane virusima. Međutim, prehlada ima puno blaži tijek od gripe, puno sporije započinju simptomi i sporije se razvija. Gripa obično počinje dosta brzo, i počinje s jakim simptomima, velikom vrućicom i bolovima u mišićima i zglobovima.

Martina Anić, spec. opće prakse: Prehlada traje optimalno 7 dana. Gripa s intenzivnim simptomima i visokom temperaturom traje negdje 7 dana, ali bolest gripe traje nekako do 3 tjedna. Alergijski rhinitis traje naravno ovisno o tome koliko sezona alergena koji je uzrokovao alergiju traje.

Već smo napomenuli da sve tri bolesti imaju vrlo slične simptome s time da je lakše isključiti alergiju, nego razlikovati gripu od prehlade.

Simptomi su više-manje koncentrirani na područje nosa. Imamo i zaštopanost nosa i seroznu sekreciju iz nosa, možemo i ne moramo imati grlobolju, isto i s povišenom temperaturom. Kod gripe govorimo o istim simptomima, samo puno jačima i govorimo o temperaturi koja se penje do 40 stupnjeva, pojašnjava doktorica Anić.

Uzročnik gripe, kao i prehlade je virus, dok je uzročnik alergije – alergen, pa se alergije zapravo javljaju sezonski. Kod alergija se u pravilu ne javlja povišena temperatura. Simptomi vezani uz oči – suzenje, crvenilo i natečeni kapci karakteristični su alergije. One se liječe antihistaminicima i lijekovima za ublažavanje simptoma. Kod gripe i prehlade također se primjenjuje simptomatsko liječenje.

U narodu je rečeno do 38 stupnjeva temperaturu ne skidati, nego pustiti da se organizam sam bori jer ta temperatura ima neku svoju važnost u infekciji. Ali to je na individualnoj razini, kako se vi osjećate, imate ljude koji imaju graničnu temperaturu a osjećaju se kao da imaju 40 stupnjeva, upozorava doktorica Anić.

Doktor Gluščević savjetuje: Jedino što će skratiti tijek bolesti, jedino što će skratiti tijek viroze su pripravci, pastile bazirane na cinku. Cink u pastilama ukoliko je ukupna dnevna doza veća od 75 mg može značajno skratiti tijek viroze, respiratorne viroze.

Prehlada i gripa vrlo su zarazne bolesti jer šire se kapljičnim putem, tako da je za njihovo liječenje, ali i suzbijanje zaraze važno mirovanje. Također treba imati na umu da smo za vrijeme gripe ili prehlade jako zarazni. Kada kihnemo stvori se 20 tisuća čestica koje mogu biti infektivne pa je preporuka liječnika gripu i prehladu odmirovati.