Početna Kaštela DVD Kaštel Gomilica postoji već 40 godina

DVD Kaštel Gomilica postoji već 40 godina

1319
UDIO

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaštel Gomilica u petak je proslavilo 40 godina svog postojanja, a rođendan najmlađem kaštelanskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu došli su čestitati brojni članovi, suradnici, prijatelji i štovatelji.

Svečana sjednica održala se u hotelu Resnik, a prethodilo joj je zajedničko okupljanje gomiličkih vatrogasaca u njihovom domu te polaganje vijenaca pred križem na groblju na Miloj gori, za sve preminule i poginule članove društva.

Uz državnu i vatrogasnu himnu, koje je otpjevala klapa Sveti Jeronim te minutu šutnje za preminule vatrogasce i hrvatske branitelje, svečana sjednica započela je pozdravnim govorom predsjednika senata DVD-a Kaštel Gomilica, Tonija Barana te prikazivanjem kratkog filma u kojem je u nekoliko minuta sažeto bogato djelovanje gomiličkih vatrogasaca.

A nakon što su kroz film evocirali uspomene, za govornicu su jedan za drugim izlazili vatrogasni dužnosnici te predstavnici gradske i županijske vlasti. Svi odreda čestitali su DVD-u Kaštel Gomilica njihov jubilej pa tako i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Hrvatske Vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček, zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Dražen Glavina, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Kaštela Tihomir Zec, župan Blaženko Boban te gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović. Iako je bio nazočan, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader ovog puta nije bio u ulozi gosta govornika već u ulozi slavljenika, kao jedan od osnivača ovog DVD-a.

– Gradonačelniče, možete biti ponosni na svoje vatrogasce – kazao je na kraju svog govora glavni zapovjednik Slavko Tucaković poželjevši predsjedniku društva Srećku Radanu i zapovjedniku Matku Braliću uspjeh u daljnjem radu.

– Ova proslava nije samo proslava vatrogasaca Kaštel Gomilice nego cijele vatrogasne obitelji, snage koja se jedina, u roku 24 sata, može okupiti na teritoriju cijele Hrvatske. No, ovom prilikom posebne čestitke ipak idu ovim domaćim vatrogascima, kojima želim da nastave raditi kako su to radili i do sada – poručio je Stjepan Ptiček.

Ova večer bila je prigoda da se dodjele plakete, diplome, nagrade i priznanja zaslužnim prijateljima, suradnicima i sponzorima, a posebno članovima društva.
Između ostalih, priznanja DVD-a Kaštel Gomilica dobili su utemeljitelji društva, Ivica Markovina, Ante Sanader stariji, Zvonko Ergović, Tonći Kujundžić, Ante Sanader mlađi, Milivoj Taslak, Romeo Randić, Tomislav Grubišić, Milorad Taslak i Ivica Matas.

Prisjećajući se svojih  kolega, koji više nisu među njima, gomilički vatrogasci dodijelili su posmrtna priznanja , Anti Šegviću, Željku Bašiću, Radi Delinu, Žarku Damjanovu, Juri Žegarcu, Ernestu Helleru, Stanku Bori Dugeču te Teodoru Fritskom.

Plakete Sv. Florijana dobili su don Bože Renić, don Ante Čotić, Mate Škrabić i Zoran Smolić. Zaslužni vatrogasci ove su večeri dobili brončane, srebrne te zlatne medalje, kao i brončane, srebrne i zlatne plamenice. Među njima izdvajamo dobitnike zlatnih plamenica Ivana Eleza, Joška Pavlova i Tonija Barana te dobitnike zlatnih medalja Srečka Radana i Željka Mamića.Vatrogasno priznanje za posebne zasluge pripalo je prof. Anti Sanaderu, koji se u ime nagrađenih zahvalio društvu na nagradama.

Svečana sjednica završena je čestitkama i željama za uspješan rad koje su gomiličkim vatrogascima uputili predstavnici brojnih vatrogasnih društava koji su na ovu proslavu stigli iz cijele Hrvatske.