Početna Split Zamutio se izvor Jadra, na snazi preporuka prokuhavanja vode za šire splitsko...

Zamutio se izvor Jadra, na snazi preporuka prokuhavanja vode za šire splitsko područje

Evo gdje se sve zamutila voda

767
UDIO

Uslijed obilnih kiša koje padaju već nekoliko dana došlo je do zamućenja izvora rijeke Jadro. Kako doznajemo, na snazi je preporuka prokuhavanja vode za šire splitsko područje.

Rezultati ispitivanja vode u nekim dijelovima Splita pokazali su da je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Uzorci sa svih lokacija još se obrađuju.

Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno – kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17, te očekujemo, kako će svi mikrobioloki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Isto tako, Vodovod i odvodnja Cetinske krajine objavili su preporuku prokuhavanja vode za područje Sinja, Trilja, Otoka, Dicma i dio Hrvaca.

Uslijed obilnih kiša na izvorištima Ombla i Palata izmjerena je povišena mutnoća, pa se takva voda na užem području Grada Dubrovnika i Rijeke dubrovačke te vodoopskrbne mreže Palate (osim Elafita) ne preporučuje za piće. Prije uporabe treba je pustiti da se istaloži i bistri dio prokuhati. Kontrola i dezinfekcija provode se redovito, a o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti javnost, napisali su iz dubrovačkog vodovoda.

Izvor:dalmacijadanas.hr