Početna Hrvatska U Splitu uhićen doktor – navodno je uzeo mito za kobnu operaciju

U Splitu uhićen doktor – navodno je uzeo mito za kobnu operaciju

1282
UDIO

KIRURG splitskog KBC-a za kojeg je jučer objavljeno da je primio 3000 eura mita da operira pacijenta koji je na koncu preminuo danas je uhićen, kako neslužbeno doznajemo.

Policija nam je službeno potvrdila kako postupaju u ovom slučaju.

Policija potvrdila da provode kriminalističko istraživanje protiv liječnika

“Provodimo kriminalističko istraživanje o tom slučaju u suradnji s USKOK-om. Uskoro ćemo objaviti više informacija”, rekli su kratko za Index iz splitske policije.

Osumnjičenog liječnika će, prema svemu sudeći, braniti splitski odvjetnik Vinko Ljubičić koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao kako od službenih tijela očekuje daljnje informacije o ovom slučaju.

Liječnik je uhićen nakon što je jučer u emisiji Provjereno objavljena ispovijest Ljubice Adžaip iz Dicma.

Ona je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati. Nesretni čovjek je na kraju umro.

Nakon svega je odlučila kako je rekla, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Žena ispričala kako su je tražili mito za liječnika

Sve je počelo sredinom listopada, kada je 50-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama, gdje mu dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu – na Firulama.

Tada je, tvrdi, obitelji rečeno kako bi ga, da bi bio premješten, prvo trebao posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Dodala je i kako kirurg nije dolazio danima pa je upitala sestru za doktora, a odgovor ju je zaprepastio.

“Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na pare)”, tvrdi Ljubica Adžaip koja je dodala i kako je kirurg došao sutradan i rekao njezinom suprugu kako je operacija opasna, ali i da bez nje neće dugo živjeti.

Skupila novac od rodbine

Nakon razgovora sa sestrom, a u nadi da će spasiti supruga, supruga preminulog je ispričala i kako je od rodbine posudila novac. Kaže kako ga je potom u društvu rođakinje odnijela kirurgu prije operacije srca, u njegov ured na Odjelu kardiokirurgije na Firulama KBC-a Split.

“Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila kuvertu iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu. Onda je rekao: ‘Ja ću ovako, nema problema.’ Rekao je da će sniziti tjelesnu temperaturu organizma da bi zaustavio krvotok, zaustavit će mu venu tu u preponama, otvorit će ga, sanirat će to, i to je to”, ispričala je u emisiji.

Nakon što su prošla tri tjedna, a žurna operacija još nije izvedena, Ljubica Adžaip dodaje kako je supruga pronašla u kritičnom stanju, nakon čega je digla uzbunu na Križinama. Dodaje kako je tada prevezen na intenzivnu nakon čega je stigao i poziv doktora koji je javio da će pacijent biti prebačen na Firule.

Kako je Adžaip ispričala, operaciju je kardiokirurg i dalje odgađao, a ona mu je obećala novu nagradu te je uz prvotnih 1000 eura donijela još 2000 eura.

Liječnika tražile novac natrag

Unatoč svemu, život Ivice Adžaipa nije spašen. Iako je svjesna da je prekršila zakon jer je, kako kaže, liječniku dala mito, Ljubica Adžaip kaže da je to napravila jer je išla spašavati život.

“Nekoga koga neizmjerno volimo, tko je nama značio život! Pa što biste vi dali za tako nešto? Zar vi to ne biste napravili ako vas se stvarno upozorilo da drugačije nema spasa?”

Skupa s rođakinjom je nakon suprugove smrti od liječnika tražila novac natrag, dodaje, rekavši kako joj je potreban za sahranu. Cijeli razgovor s njim je, tvrdi, snimala, a snimke je pustila u Provjerenom koje je emitirano na Novoj TV.

Ljubica Adžaip i rođakinja ispričale su u emisiji i kako je liječnik pristao vratiti novac te kako je to i napravio. Kažu kako su ga posjetile još jednom, kako bi tražile medicinsku dokumentaciju preminulog, i opet su snimale razgovor u kojem su spomenule novac.

No kada je liječnika kontaktirala ekipa Provjerenog o novcima nije htio razgovarati, a ubrzo su ih kontaktirali i njegovi odvjetnici. Iz KBC-a Split su pak poručili kako s ovim slučajem nisu upoznati pa ga ne mogu ni komentirati, objavljeno je u emisiji.

IZVOR: index.hr