Početna Hrvatska CEMEX-u gotovo milijun kuna iz fondova Europske unije za poboljšanje energetske učinkovitosti...

CEMEX-u gotovo milijun kuna iz fondova Europske unije za poboljšanje energetske učinkovitosti tvornice Sv. Juraj

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici planira se smanjiti potrošnja električne energije za otprilike 25 posto

773
UDIO

CEMEX Hrvatska je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta povećanja energetske učinkovitosti tvornice Sv. Juraj sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj EU.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je temeljem javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga usmjerenih na povećanje energetske učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama te time i na rast konkurentnosti cjelokupnog gospodarskog sustava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna kuna od čega je nešto više od 981.000 kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj planira se smanjiti potrošnja električne energije za otprilike 25 posto, odnosno 1.175.249 kWh, u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta.

Planirani novi sustav će omogućiti mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini te arhiviranje podataka u bazu sustava. Projekt time izravno doprinosi ostvarenju europskih klimatsko-energetskih ciljeva te promiče energetsku učinkovitost i smanjenje emisija CO2.

– Već desetak godina sustavno radimo na smanjenju potrošnje električne i toplinske energije te korištenju energije iz obnovljivih izvora, stoga nas nije iznenadilo da je kvaliteta ovog projekta prepoznata te da smo za njegovu implementaciju dobili europski poticaj. Ovaj projekt novi je korak u podizanju naše energetske učinkovitosti no zasigurno nije posljednji. I dalje ćemo aktivno raditi na modernizaciji naših tvornica, koje su već nekoliko godina za redom proglašene energetski najefikasnijim tvornicama unutar naše korporacije na razini svijeta – rekao je Marijan Vuko, direktor Operacija CEMEX Hrvatske.

Izvor:dalmatinskiportal.hr