Početna Hrvatska Analiza oglasa za posao: ‘U ozbiljnim zemljama radnike ne privlače nudeći redovite...

Analiza oglasa za posao: ‘U ozbiljnim zemljama radnike ne privlače nudeći redovite plaće’

706
UDIO

Dinamična radna atmosfera, rad na izazovnim projektima, stimulativna primanja, timski rad, stručno usavršavanje te osobni rast i razvoj; sve to samo su neke od poznatih fraza koje se danas mogu vidjeti u gotovo svakom oglasu za posao. Poslodavci, potaknuti velikim odlaskom radne snage iz Hrvatske te sve značajnijim manjkom radnika, u oglasima potencijalnim zaposlenicima obećavaju štošta.

Zaposlite li se u Brodosplitu bit ćete, kažu, “dio pozitivne priče”, a želite li biti energetski savjetnik u RWE Hrvatska, čeka vas fiksna plaća “uz bonuse bez granica”. Turistički div Maistra sobarima i sobaricama nudi “stalan napredak u stručnim znanjima te drugim oblicima osobnog rasta i razvoja”, a od kandidata traži strast i ambiciju. Kompanija Meritus Plus, koja nudi usluge kontaktnog centra i direktnog marketinga, među pogodnostima navela je ni više ni manje nego plaću, i to od “4000 kuna neto s uključenim troškovima prijevoza”.

Sve to stoji u oglasima koji su ovih dana bili aktivni na portalima za oglašavanje poslova ili na web stranicama samih kompanija. Zapitali smo se što stoji iza toliko puta ponovljenih dinamičnih radnih atmosfera i osobnog rasta i razvoja te što zapravo kandidati mogu očekivati kada u oglasu za posao stoji neka od čestih fraza.

– Kandidati govore da nemaju dovoljno informacija o tvrtkama. Na webu često imate samo površne informacije i fraze kao što su mi smo dinamičan tim, brzo rastemo, super smo industrija… – objašnjava nam Vladimir Benić, direktor Career Centra, tvrtke koja poslodavcima pomaže u procesima selekcije i testiranja kandidata za posao.

Poželjno mjesto

Baš zato, dodaje Benić, sve je popularniji i potrebniji proces kojim se kompanije žele predstaviti u najboljem svijetlu, i to upravo onim ciljanim skupinama koje žele privući kao nove zaposlenike. Kroz takvo brendiranje (eng. employer branding), poslodavci kompaniju i radno mjesto u njoj žele prikazati atraktivnim i poželjnim mjestom za rad koje neće samo plaćati račune, nego biti i mjesto usavršavanja, napredovanja te izgradnje cjelovite karijere.

– Generalno sve se svodi na to da ako ste vi napisali da su vama zaposlenici najvažniji i da, recimo, ulažete u njihov trening, onda se to mora odraziti na realnu situaciju u vašoj tvrtki. U suprotnom to je veliko razočarenje kod radnika – objašnjava Benić i ističe da je baš zato važno da su oglasi za posao konkretni te da oni koji ih pišu znaju što i od koga trebaju.

Primjerice, u oglasu za mjesto sobarice kompanija poziva da se prijave oni kandidati koji žele “biti dio najuzbudljivijeg projekta u hotelijerstvu s pet zvjezdica” te “dio tima koji će strastveno sudjelovati u pružanju vrhunskih doživljaja”.

Na svim razinama

Dodatno, kompanija nudi “stalan napredak u stručnim znanjima te drugim oblicima osobnog rasta i razvoja”.

– Super je, recimo, ako hoteli žele educirati svoje osoblje na svim razinama o tome kako komunicirati s klijentima. No, ako se to svodi na nekoliko naredbi kako što trebate reći, to nije rast i razvoj. Ali ako netko zaista želi da se vi razvijate da sami kvalitetnije komunicirate, to svakako – komentira naš sugovornik.

Ipak, iako možda pretenciozan te nedovoljno konkretan, oglas se ističe, a to je ključno da ga kandidati primijete u moru sličnih.

– Pretenciozno je, je li dobar fit za profil sobarice, ne znam. Treba razumjeti što taj profil općenito traži i cijeni. No, ako se njima pokazalo da na ovakve fraze jako dobro reagiraju sobarice koje oni žele privući, super – dodaje Benić.

Važno je, dakle, da oglasi za posao budu konkretni te razumljivi. Recimo, Brodosplit je u oglasu za dvije projektantske pozicije pod uvjetima naveo mentalnu otvorenost. Iz te su nam kompanije objasnili da je riječ o konceptu suvremene psihologije i teorije ličnosti. Visoka mentalna otvorenost podrazumijeva “radoznale i maštovite ljude s kreativnim stavovima”, a takve osobe ujedno “preferiraju inovacije, raznolikost i promjene”, objašnjavaju iz Brodosplita.

Pogodnosti

Međutim, Benić upozorava da je problem u tome što malo tko razumije što mentalna otvorenost zapravo podrazumijeva.

– Postoji više načina na koje je tvrtka mogla istaknuti poželjan profil kandidata, a da se iskoriste drugačiji i razumljiviji termini – poručuje.

Dodatan je problem što se među pogodnostima ili općenitim informacijama o tome što sve poslodavac nudi svojim radnicima često može pronaći i fraza “redovita primanja”.

– Nažalost, to ni u jednoj ozbiljnoj zemlji uopće ne bi pisalo – upozorava Benić.

Ipak, dodaje i kako oglase trebamo promatrati u kontekstu tržišta. Činjenica je da su se mnogi u Hrvatskoj suočavali s kašnjenjem ili neisplatom plaća, pa je utoliko isticanje redovitih primanja u oglasima moment koji bi zaposlenike trebao ohrabriti.