Početna Hrvatska Znanstvenici zaustavili širenje raka

Znanstvenici zaustavili širenje raka

767
UDIO

ISTRAŽIVAČI Sveučilišta u Baselu otkrili su metodu kojom se stanice raka dojke mogu ”prevariti” i pretvoriti u masne stanice. Skupina znanstvenika uspjela je kod laboratorijskih miševa transformirati stanice raka, nastale epitelno-mezenhimalnom tranzicijom (EMT), u masne stanice i tako spriječiti razvoj metastaza. Studija o radu objavljena je u časopisu ”Cancer Cell”.

Maligne stanice mogu brzo reagirati i prilagođavati se promjenjivim uvjetima u svome okolišu, reaktivirajući stanični proces epitelno-mezenhimalne tranzicije (EMT), koji im omogućava promjenu molekularnih svojstava i transformaciju u sasvim drukčiju vrstu stanica.

Stanice raka na površini tumora označene su zelenom, a masnih stanica crvenom (lijevo). Nakon liječenja (desno), tri tumorske stanice pretvorile su se u masne stanice. Kombinirano označavanje crvenim i zelenim daje im tamno žutu boju. Credit: University of Basel, Department of Biomedicine

Zaustavljanje ključnog mehanizma raka

Glavni autor studije Gerhard Christofori, profesor biokemije na Sveučilištu u Baselu, u priopćenju kaže: ”Stanice raka dojke ne samo da su se kroz EMT pretvorile u masne stanice, nego su se sasvim prestale reproducirati. Koliko znamo iz dugoročnih eksperimenata, stanice raka koje postanu masne stanice više se ne vraćaju u stanice raka”.

Proces EMT ključan je u fetalnom razvoju jer omogućuje da se stanice površinskog, epitelnog tkiva pretvaraju u mezenhimalne matične stanice koje se potom diferenciraju te stvaraju brojne organe i tkiva. Kada fetalni razvoj završi, proces EMT ostaje prisutan samo u zacjeljivanju rana i stvaranju ožiljaka u procesu u kojem se epitelno tkivo zamjenjuje vezivnim. No, stanice tumora mogu koristiti EMT i njemu suprotan proces MET kako bi migrirale od primarnog tumora i formirale sekundarne metastaze. Stanična plastičnost povezana je s preživljavanjem raka, širenjem, heterogenošću tumora i njegovom otpornošću na kemoterapiju i ciljane terapije.

Koristeći modele mišjeg i ljudskog raka dojke, skupina znanstvenika istraživala je mogu li se terapijski ciljati stanice raka tijekom EMT-ja, dok su još u vrlo plastičnom, promjenjivom stanju. Kada su miševi tretirani rosiglitazonom (lijek za dijabetes tipa 2) u kombinaciji s MEK inhibitorima, kao što je trametinib (lijek za rak kože), izazvana je transformacija stanica raka u post-mitotičke i funkcionalne adipocite (masne stanice). Osim toga, rast primarnog tumora zaustavljen je i spriječene su metastaze.

Lijekovi već odobreni

Budući da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) već odobrila oba lijeka koji su korišteni u pretkliničkoj studiji, znanstvenici se nadaju da će uskoro biti moguća i njihova klinička primjena.

“Budući da se kod pacijenata ovaj pristup može testirati samo u kombinaciji s konvencionalnom kemoterapijom, sljedeći korak bit će provjera kombinacije na mišjim modelima. Ova bi metoda mogla biti rješenje i za druge vrsta tumora. Uskoro ćemo nastaviti istraživanje u našim laboratorijima”, pišu autori.

U opisanoj metodi ključna ljekovita tvar je trametinib koji povećava stopu pretvaranja stanica raka u stanice masnog tkiva. Djeluje kao inhibitor proteinskih kinaza MEK1 i MEK2, enzima koji imaju važnu ulogu u proliferaciji i diferencijaciji stanica. Trametinib se inače koristi u liječenju agresivnog raka kože, melanoma. FDA ga je 2018. odobrio kao lijek za liječenje melanoma treće faze, nakon kirurškog odstranjivanja.

Treba imati na umu da znanstvenici za sada još nisu uspjeli pretvoriti sve stanice raka u masne stanice, već samo dio njih. No one koje su pretvorili, više se nisu mijenjale nazad u stanice raka. Također, rezultate na miševima trebat će potvrditi na ljudima. Ipak, vjerojatnost za uspjeh je velika jer se radi o lijekovima čije je djelovanje već potvrđeno u liječenju ljudi.