Početna Hrvatska Rusija testira opciju potpunog isključenja interneta

Rusija testira opciju potpunog isključenja interneta

657
UDIO
MOSKVA – Sukladno zakonu koji je Rusija donijela krajem prošle godine, prije 1. travnja tamošnje će telekomunikacijske kompanije morati provesti vježbu “isključivanja s Interneta”.

Rusija ovime želi provjeriti koliko je neovisna o ostatku globalne svjetske mreže, te je li u slučaju velikog cyber napada spremna “osamostaliti” svoj dio Interneta, nazvan Runet.

Osim obrane od vanjskih hakerskih napada, ruski će telekomi morati na svoju infrastrukturu postaviti i opremu potrebnu kako bi se cjelokupni internetski promet iz Rusije mogao preusmjeravati kroz nadzorne točke. Njih će, pak, kontrolirati regulatorna agencija Roskomnadzor kako bi osigurala da se na Internetu ne obavljaju ilegalne aktivnosti te da sav promet ostvaren između ruskih korisnikaostane unutar granica zemlje – umjesto da putuje po poslužiteljima diljem svijeta gdje bi ga netko mogao presresti.

Vježba “isključivanja Rusije s Interneta” već je dogovorena s telekomima koji su pristali na sve ciljeve novog zakona. Međutim, upozorili su da bi tehnička implementacija kako su je zakonodavci osmislili mogla uzrokovati velike smetnje u normalnom korištenju Interneta u Rusiji. Stoga će ova vježba najbolje pokazati što bi se dogodilo da se Runet, u slučaju prijeke potrebe, odvoji od ostatka svijeta.