Početna Kaštela Kaštela – 20 godina projekta “Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću”

Kaštela – 20 godina projekta “Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću”

1525
UDIO

20 GODINA PROJEKTA

„Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“

 

U sklopu projekta Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću, učenici i učitelji kaštelanskih škola – OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice – tradicionalno su na povijesnom lokalitetu u Bijaćima proslavili dan svojih škola, ujedno i Dan grada Kaštela, a ovom prigodom obilježili su 20 godina projekta.

Bila je to prilika da se domaćini i gosti prisjete 4. ožujka 852. kada je kod crkvice Svete Marte izdana Trpimirova darovnica, povijesni dokument u kojem se prvi put spominje ime Hrvat, kao i svih značajnih aktivnosti koje su se tijekom proteklih dvadeset godina realizirale na svetom tlu hrvatskih Bijaća, kako bi se domoljublje te vrijednosti hrvatske kulturne i povijesne baštine prenosile na naše učenike koji će graditi Lijepu našu, kazala je ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić pozdravljajući brojne nazočne.

Sve je započelo prije točno 20 godina – 27. veljače 1999. godine kada su inicijativom ravnateljice prof. Jadranke Šošić, učenici i djelatnici OŠ Bijaći iz Kaštel Novog, pokrenuli  projekt pod nazivom „Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće!“.

Cilj projekta bio je i ostao očuvati svijest učenika i šire javnosti o važnosti i značaju Bijaća za povijest kraja u kojem živimo, ali i za povijest cijelog hrvatskog naroda.

  1. bila je godina u kojoj su u OŠ Bijaći izvršene pripreme za službeno utemeljenje projekta. Prvi korak u realizaciji zamišljenog bio je priprema lokaliteta za buduća događanja pa su s tim ciljem članovi biološko-ekološke grupe obavili čišćenje lokaliteta.

Povodom Dana grada Kaštela (4. ožujka) organiziran je prigodni program započet svetom misom koju je predvodio tadašnji trogirski župnik don Vlado Strikić.

Učitelji povijesti i geografije održali su predavanja o obilježjima i važnosti lokaliteta.

Članovi biološko-ekološke grupe posadili su maslinu Martu kao simbol opstanka i dugovječnosti hrvatskog naroda kroz burna razdoblja njegove prošlosti.

Svoje viđenje događaja dali su i učenici, članovi literarno-novinarske te likovne grupe. Ovi su radovi potom predstavljeni u predvorju škole na izložbi nazvanoj prema samom projektu „Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće!“.

Tijekom 1999. godine učitelji i učenici su pohodili Bijaće i prigodom Dana državnosti i Dana škole te od tada pa sve do danas različitim aktivnostima nastavilo se prigodno obilježavanje Dana grada Kaštela i Dana škole u Bijaćima.

Nedugo potom, u svibnju 2009. na Jadranskoj je magistrali bilo upriličeno otkrivanje putokaza za Bijaće i crkvicu Sv. Marte.

Od 2001. godine u projekt su se uključili učenici i djelatnici OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice predvođeni ravnateljem Zoranom Blaževićem, najprije kao gosti, a od 2002. godine kao sudionici u projektu.

Prigodni programi u Bijaćima od tada su rezultat zajedničkih napora djelatnika i učenika ovih dviju škola koje su organizirale akciju sadnje masline na samom lokalitetu čime su 2002. obilježili 1150. godišnjicu izdavanja Trpimirove darovnice.

U nizu aktivnosti koje se odvijaju povodom proslave Dana grada i Dana škole, svakako treba spomenuti kako učitelji povijesti, prirode i geografije, uz pomoć vjeroučitelja, u Bijaćima organiziraju kviz u poznavanju povijesne, geografske i prirodne baštine svog zavičaja, a učenici obiju škola rado sudjeluju u ovom zabavno-poučnom kvizu. Učitelji hrvatskog jezika i glazbene kulture priređuju svečani program u kojemu, osim gostiju, sudjeluju učenici OŠ Bijaći i OŠ kneza Trpimira.

Posljednjih godina u kviz natjecanje se uključuju i učenici ostalih kaštelanskih škola, kao i mali Trogirani. Gosti su bili i učenici OŠ „Ivan Duknović“ iz Marine.

Tijekom proteklih 20 godina pjesmom je nazočne uveselila i ženska klapa OŠ Majstora Radovana iz Trogira pod vodstvom Marice Tadin, kao i učenička klapa BepoJosipa Pupačića iz Omiša koju je tada vodila učiteljica glazbene kulture Terezija Kusanović, danas poznata mezzosopranistica. Uz podršku i nazočnost predstavnika lokalne zajednice, u Bijaćima su gostovali brojni Kaštelani, kao i poznati kulturni i javni radnici: Joško Belamarić, Ante Milošević, Tonći Burić (dva puta), Mario Mimica, Nada Stanović, Gordan Bedalov, Ivanka Kamenjarin, Duško Aničić, Josip Pejša (dva puta), Ivan Šuta, Jurica Botić, Lino Ursić, Mate Božić, Mario Klaić, Sanja Ivančić, Sanja Acalija, Nikolina Uroda, književnici i čakavski pjesnici: Radojka Baldić Đugum, Miroslav Luketin Sarajčev (više puta), Nada Jerčić, Dunja Kalilić, Dobrila Franetović Kuzmić, Tomislav Najev s učenicima OŠ Marjan iz Splita, Zvjezdana Čagalj, članovi KUD-a Putalj iz Kaštel Sućurca. Posredstvom Uduge studenata povijesti Toma Arhiđakon sudjelovali su kostimirani članovi povijesnih postrojbi: Tomislavova straža iz Splita, Vitezovi kralja Zvonimira iz Knina, Domagojevi strijelci iz Vida. Srednjovjekovne vojne vještine prezentirali su i predstavnici Kliških uskoka. Službu svete riječi vodili su don Vlado Strikić, don Mate Čulić, don Stipan Bodrožić, fra Franjo Zelenika, don Dražen Balić.

Sve je ovo samo dio aktivnosti realiziranih u sklopu projekta „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću!“ tijekom 20 godina, a koje će se i u buduće organizirati povodom proslave Dana grada Kaštela i Dana škola u zajedničkoj suradnji OŠ Bijaći iz Kaštel Novog i  OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Za jubilarnu 20. obljetnicu učenici kaštelanskih osnovnih škola pod budnim okom svojih mentora, odmjerili su snage u kviz natjecanju, održala se likovna radionica, a Šime Strikoman je snimio Milenijsku fotografiju kojom je ovjekovječen ovaj značajni jubilej.

U suradnji učitelja likovne kulture Zorana Perdića Lukačevića i Petra Perića, učitelja povijesti i geografije, tiskan je prigodni bilten u kojem su rezimirana značajna događanja tijekom dva protekla desetljeća. U koordinaciji učiteljice hrvatskog jezika Mirele Carev Žnidarec, program su vodile bijaćke osmašice Andrijana Jurić i Nina Sučić. Uz sudjelovanje učenika recitatora i zborova obje škole pod vodstvom Darija Cuculića i Ivana Cinottija, sudjelovali su i gosti: povijesna postrojba Praetoriani Croatorum i kulturno-povijesna udruga Omiški gusari. Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela održao je predavanje Važnost očuvanja Bijaća za budućnost. Poeziju je nadahnuto kazivao Nađan Dumanić, splitski čakavski pjesnik koji je za ovu svečanu prigodu napisao pjesmu Crikva Svete Marte. Vanja Aranza, učiteljica u mirovini, odjevena u tradicionalnu nošnju nazočnima je na čakavici kazivala stihove pjesme Kaštila.

U ime grada Kaštela pozdravne riječi i čestitke uputila je kaštelanska dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić. Posebno je čestitala sudionicima i pobjednicima kviza – ekipi Ostrog iz Osnovne škole Bijaći u sastavu: Emanuel Bajamić, Luka Đirlić i Karla Šarić.

Ravnatelji škola domaćina Jadranka Šošić i Zoran Blažević izrazili su nadu da će projekt Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću! nastaviti i naraštaji učitelja, učenika i ravnatelja OŠ Bijaći i OŠ kneza Trpimira i u vremenu koje će uslijediti i nakon našeg postojanja…