Početna Kaštela Gostujuća izložba u Muzeju grada Kaštela

Gostujuća izložba u Muzeju grada Kaštela

Otvorenje izložbe bit će upriličeno 6. ožujka (srijeda) u 20:00 sati u Muzeju grada Kaštela u kaštelu Vitturi, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić

996
UDIO

Gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku
Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju
Iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku

bit će postavljena u Muzeju grada Kaštela
od 6. ožujka do 26. ožujka 2019. godine.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno 6. ožujka (srijeda) u 20:00 sati u Muzeju grada Kaštela u kaštelu Vitturi, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić

 

Autorica izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, dok je autorica postava izložbe kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.   Asistentica na izložbi: Marija Vraničić

 

Izložbu prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba će u Muzeju grada Kaštela ostat otvorena do 26. ožujka 2019. godine.

 

Gostovanje izložbe Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju u Muzeju grada Kaštela realizirano je u okviru Kulturno povijesnog odjela muzeja i međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi koja je među muzejima već ostvarena. U ovoj godini planirano je i uzvratno gostovanje Muzeja grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split u Etnografskom muzeju u Dubrovniku sa izložbom „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“.

 

Izložbom  je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno istaknuti bit će pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bit će izloženi i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa, dok  ukrasi i nazivlje na konavoskim nazuvcima oponašaju vez utkanicu s prsa ženskih košulja.

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.