Početna Kaštela Obilježen Dan narcisa

Obilježen Dan narcisa

959
UDIO

Članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela u subotu su obilježile ovogodišnji Dan narcisa u Prodajnom centru Kaštela. Prigodom ove akcije, uz prodaju cvijeća, posebno narcisa, dijelile su se i  edukativne brošure. Cilj akcije je podići svijest žena o zdravlju dojki te educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

-Narcis je simbol nade, buđenja i novog života i mi na ovaj način podižemo svijest žena o zdravlju dojki. Nastojimo potaknuti žene da redovito obavljaju preventivne preglede, kao što su ultrazvuk i mamografija. Jako je važno da žene idu na preventivne preglede jer jedino karcinom dojke, otkriven u početnoj fazi je izlječiv u 90 posto slučajeva – kazala je Bora Duvnjak predsjednica Kluba žena liječenih na dojci Kaštela i dodala da svaka žena može i izborom zdravog načina života smanjiti rizik od nastanka ove zloćudne bolesti.

-S obzirom da sve više žena obolijeva i u našem neposrednom okruženju, žene su zaista zainteresirane za preglede.  Iz prve ruke znam da se sve više žena javlja na akcije preventivnih pregleda u Kaštelima, kada mi dovodimo liječnika iz bolnice koji mjesečno obavi savjetovanje i pregled dojki ultrazvukom – ispričala je Duvnjak.

Podršku obilježavanja Dana narcisa dao je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić , kao i Forum žena Kaštela.

-Svake godine u svim akcijama sudjelujemo sa Klubom žena liječenih na dojci Kaštela jer nam je taj humanitarni dio veoma bitan. Zadovoljni smo danas sa svim što smo odradile, pokrili smo cijela Kaštela, od Štafilića, Starog do Sućurca – kazala je Alenka Rokov, predsjednica Foruma žena Kaštela i dodala da ih ovakav humanitarni rad ispunjava kao osobe.

Dan narcisa obilježen je u cijeloj Hrvatskoj, a posvećen je ženama oboljelim od raka dojke od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500, a umre oko 1000  žena. Riječ je o humanitarnoj akcija u kojoj se prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

IZVOR:PGK