Početna Hrvatska Vakula iznio paklenu prognozu : očekuje nas jedno od najtoplijih ljeta u...

Vakula iznio paklenu prognozu : očekuje nas jedno od najtoplijih ljeta u povijesti mjerenja !

‘Ostvari li se ta prognoza, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina u većini Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i na onako puno mjesta ekstremna kao prošla’, kaže Vakula

731
UDIO

Zoran Vakula, glavni meteorolog HTV-a, u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji ponajviše je pričao o sebi, teretu popularnosti koji nosi, svojim hobijima, navikama i imidžu, ali nije zaobišao ni ono po čemu ga javnost najbolje zna – vremensku prognozu.

A njegova prognoza za ljeto koje je pred nama uistinu je “paklena”.

“Prema svim dosadašnjim izračunima koje sam analizirao, a o kojima je nedavno govorila u Studiju 4 HRT-a i moja kolegica Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a, povećana je vjerojatnost – čak 70-80 posto za srednju sezonsku temperaturu oko prosječne i višu, dok je prognoza oborine manje “odlučna” – procjenjujem da je 50-60 posto za u većini Hrvatske oborine oko prosječnih sezonskih vrijednosti i manje. Ukratko, trenutačno je vjerojatnije toplije i sušnije ljeto. No, naravno, to nužno ne znači da će svi ljetni mjeseci – i lipanj i srpanj i kolovoz – biti takvi, a pogotovo ne svi ljetni tjedni. Riječ je o prognozi srednje sezonske temperature zraka i ukupne sezonske količine oborine. Pojedini mjeseci, i osobito tjedni, mogu biti jako različiti, posebice u oborinskome smislu, zbog često pljuskovitog oblika ljetne oborine”, kazao je Vakula.

‘Najtoplije ljeto u povijesti mjerenja’

Potom je sve to sažeo u zaključak o “najtoplijem ljetu u povijesti mjerenja”.

“Ostvari li se ta prognoza, za što postoji prilično velika vjerojatnost, osobito za temperaturu, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina u većini Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i na onako puno mjesta ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda. Iako, klima nam se klima i priroda teži ravnoteži, pa u toj “težnji” često poprima kojekakva ekstremna stanja, i temperature, i oborine, i vjetra, i… Valja nam se tomu prilagoditi, a i pokušati smanjiti svoje djelovanje na sve što nas okružuje… Ne djelovati samo kratkoročno i po onoj: “u se, na se i poda se”, nego razmišljati dugoročno, i za javno dobro”, u svom je stilu prognozorao Vakula.

‘Ne smijem odvlačiti pozornost od meteorološke informacije’

Govoreći, pak, o sebi, Vakula je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji objasnio i svoj “konzervativni” imidž s naočalama retro-okvira i pomalo demodiranom frizurom.

“Nisam znao da tako djelujem. I naočale? Hm, pa investirao sam u ove koje nemaju one “starinske” okvire, ali očito ne pratim trendove. Ne planiram mijenjati moj nekima staromodan i konzervativan imidž. Uostalom, učili su me da meteorolog, prezenter vremenske prognoze na TV-u ne bi smio svojim izgledom – frizurom, šminkom, nakitom, odjećom i sl. – odvlačiti pozornost od meteorološke informacije. Informacija je na prvom mjestu”, objasnio je Vakula svoj modni stil.

Upitan je i o svojim hobijima.

“Pa, posao mi je i hobi. Ne pjevam, ne sviram, ne skupljam salvete, sličice, značke i slično, a i “otplesao” sam svoje u prvoj HRT-ovoj sezoni “Plesa sa zvijezdama”, u kojoj sam, navodno, bio u svijetu prvi meteorolog – plesač. Jedino što mi ponekad dođe napisati vremensku prognozu u stihu. Svjestan sam da se ta meteo-rima ne sviđa svima, ali možda ipak nekima…”.

Što se omiljenog doba godine tiče, Vakula kaže da mu je “draži topliji dio godine, ali ne i pretjerana vrućina”. “Kiša mi je draga jer znam da je potrebna, ali više volim dan bez nje, i još ako je uz jutarnji burin pa maestral…”, kazao je.

IZVOR:net.hr