Početna Kaštela Grad Kaštela investira oko 8 milijuna kuna u uređenje obale

Grad Kaštela investira oko 8 milijuna kuna u uređenje obale

1214
UDIO

Grad Kaštela, nakon nekoliko kišnih tjedana, intenzivno radi na uređenju javnih površina, plaža i gradskih šetnica kako bi u što ljepšem ruhu grad dočekao turističku sezonu. Oko 8 milijuna kuna investira se u uređenje obalnog pojasa i to na više od 15 kilometara duge obale, a radovi se odnose na saniranje obale, dohranu plaža, postavljanje opreme, svlačionica, novih tuševa, koševa za otpatke, a ovih dana bit će postavljeni i kemijski zahodi na glavne plaže. Kako bi se uvjerio jeli sve spremno za sezonu, završne radove na plažama obišao je gradonačelnik Denis Ivanović ističući ponos izgledom nove, gotovo 5 milijuna kuna vrijedne plaže Glavica u Kaštel Lukšiću.

-Grad Kaštela ima više od dvadeset plaža, a ove godine pripeme su počele nešto kasnije i to isključivo zbog lošeg vremena. Uvjeren sam kako će sve biti spremno za sezonu koja polako već počinje. Upravo se izvode radovi dohrane ravnanja plaža  na Sokolani u Sućurcu, Starom Resniku i Kaštel Starom.Osim toga, uređuju se i oplemenjuju javne površine, a nove sadnice cvijeća posađene su duž cijeloga grada. Kao što vidite na Gabinama u Kaštel Štafiliću uređujemo jednu lijepu šetnicu i popratne hortikulturne sadržaje, a za koji dan ovi radovi će biti privedeni kraju za što smo izdvojili nešto manje od 400 tisuća kuna. Posebno sam ponosan na plažu Glavica u Lukšiću gdje smo uložili oko 5 milijuna kuna. Dobili smo tako jednu od najljepših plaža u županiji, a uz moderno opremanje izgrađena je rampa za invalide, koje postavljamo na još nekoliko gradskih kupališta – kazao je gradonačelnik Ivanović dodajući kako se čišćenje plaža obavlja redovito, te kako su s  radom na održavanju plaža započeli sezonski djelatnici tako da će se samo u dohranu plaža, klupe i tuševe uložiti oko milijun i pol kuna.

Valja istaknuti kako je Grad Kaštela jedan je od rijetkih gradova koji imaju dvije plaže za pse i to u Kaštel Kambelovcu i u Kaštel Štafiliću, a one su označene pločama s natpisom “plaža za pse” i opremljene koševima za otpatke. Svi vlasnici životinja koje se kupaju na novim plažama, dužni su temeljem važećih propisa držati i voditi pse na uzici, imati sa sobom pribor potreban za održavanje higijene na plaži, počistiti otpatke za svojom životinjom i isprati površinu.

Zakonskim propisima utvrđeno je da lokalne samouprave mogu donijeti odluke o privremenim zabranama izvođenja pojedinih građevinskih radova na svom području u određenom vremenskom razdoblju, a tu zakonsku mogućnost već nekoliko godina koriste i Kaštela, a u cilju zaštite i razvoja turizma.

-U odnosu na prošlogodišnju sezonu, odluka nije donijela neke promjene pa su tako određeni građevinski radovi, koji se odnose na zemljane radove i radove na konstrukciji građevine, zabranjeni na području cijelog grada u razdoblju od 15. lipnja do 14. srpnja  te od 16. kolovoza do 15. rujna, ako se izvode na objektu i zemljištu koje se nalazi na udaljenosti manjoj od sto metara od objekta u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost. U razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza područje zabrane su za cijela Kaštela, bez obzira na udaljenosti od turističkih ili ugostiteljskih objekata. Zabrani ne podliježu radovi koji se odnose na objekte od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku te  radovi na uklanjanju građevina na osnovu službenih rješenja-kazao je gradonačelnik Ivanović.