Početna Kaštela Nostalgija  –  10. DANI TRADICIJE – KAŠTELA 2019

Nostalgija  –  10. DANI TRADICIJE – KAŠTELA 2019

1175
UDIO

KAŠTEL NOVI, 28.-30. 06. 2019.

 

EKO-ETNO SAJAM KAŠTELA 2019  / 28. – 30.06.2019.

NOSTALGIJA – DANI TRADICIJE 28. 06. 2019.

ETNO VEČER 29. 06. 2019.

SVEČANO ZATVARANJE  30. 06. 2019.

  1. Dani tradicije “Nostalgija” – Kaštela 2019, održat će se od 28.- 30. lipnja 2019. g. u K. Novom u organizaciji udruge Šušur i TZG Kaštela pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvom turizma , Cemex Hrvatska d.o.o.

Ovogodišnjoj manifestaciji dati ćemo poseban naglasak na narodne običaje i bogatstvo nematerijalne baštine te gastro i eno ponudu Hrvatske.  

 

Pjesme i plesove Hrvatske predstavit će nam KUD Jedinstvo iz Splita koje ove godine obilježava svoju 100. obljetnicu rada (28. 06. u 21 sat).

Ova večer ujedno će bit posvećena 10. obljetnici smrti i 100. obljetnici rođenja kaštelanskog pjesnika Ive Cvitića čije će stihove čitati dramski prvak Joško Ševo.  Kaštela, grad u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime u Trpimirovoj darovnici 04. ožujka 852. “Ja Trpimir potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…” su inspiracija pjesnicima pa tako i Ivi Cvitiću koji pjesmom “Od stoljeća sedmog” još jednom podsjeća da su Kaštela kolijevka hrvatske državnosti.

 

Tradicije uzgoja maslina i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja o čemu svjedoči 1500 godina stara kaštelanska maslina, zaštićeni spomenik prirode – rijetki primjerci drveta. Ona još uvijek daje plodove od kojih se radi ulje, od odrezanih grana suveniri, a od lista čaj koji će po prvi puta biti prezentiran javnosti (28. 06. 2019. u 22:30h u Katoličkom domu u Kaštel Novom). Posjetitelji će također moći razgledati radove hrvatskih umjetnika nastalih od ove stare kaštelanske ljepotice.

 

U ponudi će se naći kaštelanska torta, kaštelanski kolač, kaštelanske trešnje kao samo mali dio onog što čine Kaštela prepoznatljivim u Hrvatskoj i svijetu, kao i Kaštelanski crljenak – sinonim svjetski poznate sorte vina zinfandel koji je grad Kaštela učinio jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu.  

 

Kreacije inspirirane tradicijskom nošnjom predstavit će Obrtnička škola Split, a etno frizure kaštelanske frizerke (29. 06. od 18 do 19 sati).

 

U cilju jačanja međudržavne suradnje i upoznavanje etno i gastro baštine susjednih država, folklorna društva iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore predstavit će svoje narodne običaje kroz plesove, glazbu i gastro ponudu (28. 06. od 18 do 21 sat)

 

Tijekom sva tri dana na rivi će biti izložbeno – prodajni štandovi s gastro ponudom, suvenirima, ručno izrađenim unikatnim rukotvorinama.

Program će se održati na rivi i brcu (trgu) u Kaštel Novom.

 

Ova manifestacija 2017. godine dobila je posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju.

 

Želja organizatora je da u ovoj trodnevnoj manifestaciji posjetitelji osjete i dožive Kaštela i Hrvatsku kroz mirise i okuse gastro ponude, zvuke folklore i izvorne hrvatske suvenire. Ova kulturno-turistička-gastro manifestacija kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.

Manifestacija će imati humanitarni karakter, prikupljanje dobrovoljnih priloga za  potrebite sugrađane.