Početna Hrvatska Oprez!: Danas vrhunac toplinskog vala, slijede temperature opasne po zdravlje!

Oprez!: Danas vrhunac toplinskog vala, slijede temperature opasne po zdravlje!

690
UDIO

Sve temperature odnose se na uvjete u hladu, na suncu su one 5 do 8 stupnjeva više, a u automobili i više od deset.

Kriteriji za crveno upozorenje ispunjeni su za sutra u središnjoj Hrvatskoj. Velika je opasnost za zdravlje zbog iznimno vrućeg dana i tropske noći i na karlovačkom i sisačkom području te u Zagori i primorju. Osim upozorenja na vrućinu, u sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj izdana su i ona za moguće nevrijeme s obilnim izljevima kiše, čestom grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Krenimo redom.

U noći koja je pred nama bit će u velikom dijelu zemlje toplo, na obali nerijetko i vruće, temperatura se neće spuštati ispod 25 stupnjeva. Samo će u gorju noć biti ugodna. Pretežno vedro i tiho, a samo će u Dalmaciji biti slabog burina, no on neće hladiti, nego, dapače, još malo grijati.

Na srednjem i južnom Jadranu sunčano i podjednako vruće kao danas, u zaobalju ipak još dva tri stupnja toplije. Samo će rijetko biti umjerenog maestrala.

Od petka ugodnije, temperature se vraćaju na uobičajene za ovo doba godine. Ali ne zadugo, još jedno zatopljenje očekuje se početkom novog tjedna, no to će najvjerojatnije biti samo jedan dan.

Čuvajte se!

Na moru će petak biti najneugodniji, a zatim slijedi ugodnije vrijeme. I ovdje postoji mala mogućnost za kakvo nevrijeme s ovim osvježenjem, no prave kiše nema na vidiku.

Na kraju se još jednom vratimo neminovnim upozorenjima. Vrućina traje već veći dio lipnja i neki možda i misle da su se na nju i naviknuli, no biometeorolozi upozoravaju da je upravo taj dugačak niz vrućih dana izuzetno iscrpljujuć, a još ih teže podnosimo kad se između nađu i tropske noći. Sve temperature koje vidite u prognozama odnose se, naravno, na uvjete u hladu, na suncu su one 5 do 8 stupnjeva više, a u automobili i više od deset. Čuvajte se!