Početna Hrvatska Pozor – Opasno vrijeme pred nama

Pozor – Opasno vrijeme pred nama

867
UDIO

PRVI dan srpnja protekao je sunčano i vruće, osobito u unutrašnjosti gdje je temperatura zraka ponegdje prelazila i 35 stupnjeva.

Idućih dana očekuje nas slično, osobito na moru gdje će toplinski val trajati do sredine tjedna, dok će u unutrašnjosti idućih dana ipak biti malo manje toplo. Prema sinoptičkoj karti, i sutra ćemo biti u polju izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka, a sa sjevera će prema nama povremeno pritjecati vlažan i nestabilan zrak, piše Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a u vremenskoj prognozi za HRT.

Na istoku i dalje pakleno

U središnjim krajevima danju malo manje vruće, a i jutarnja temperatura malo niža nego na istoku. Prevladavat će sunčano, a poslijepodne i navečer uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine, osobito uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre djelomice sunčano, poslijepodne i navečer ponegdje uz mogućnost pljuskova i grmljavine. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, koji će navečer okrenuti na buru. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17, uz obalu između 20 i 23, a najviša dnevna uglavnom od 29 do 33°C.

U Dalmaciji sunčano i vruće. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak pri čemu će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20, uz obalu između 22 i 25, a najviša dnevna od 33 do 36 stupnjeva.

I na južnom Jadranu slično – vruće uz toplu, na širem dubrovačkom području i vrlo toplu noć. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka ponegdje malo niža nego na srednjem dijelu.

Sve nestabilnije u ostatku tjedna

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice ili pretežno sunčano i danju malo manje vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka povremeno može biti pljuskova, osobito na zapadu, u noći na srijedu te ponovno u četvrtak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu idućih dana sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, uz tople noći, osobito na jugu. Na sjevernom dijelu u noći na srijedu te u četvrtak lokalno može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u srijedu na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura koja će u četvrtak oslabjeti.

Dakle, od sutra na kopnu malo manje vruće. Na Jadranu do sredine tjedna bez veće promjene, a zatim će i ondje malo osvježiti.

Niz upozorenja diljem zemlje

Meteoalarm je za skoro cijelu zemlju za sutra izdao niz upozorenja.

U Slavoniji je na snazi žuto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura. Očekuje se da će najviše dnevna temperatura ići preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Za područje središnje Hrvatske te Like i Gorskog kotara na snazi je žuto upozorenje zbog mogućeg jakog nevremena, grmljavinskih pljuskova i oluja.

Na području Dalmacije je, pak, na snazi žuti alarm zbog iznimno visokih temperatura. Očekuju se dnevne temperature iznad 36 Celzijevih stupnjeva.