Početna Hrvatska ESTOFEX izdao upozorenje najvišeg stupnja za Hrvatsku, stiže opasna oluja

ESTOFEX izdao upozorenje najvišeg stupnja za Hrvatsku, stiže opasna oluja

702
UDIO
Screenshot: ESTOFEX

EUROPSKI sustav za prognoziranje oluja, ESTOFEX, izdao je upozorenje najvišeg stupnja za Hrvatsku.

Upozorenje je na snazi od danas do sutra ujutro, što znači da se u tom vremenu u dijelovima Hrvatske mogu očekivati opasne oluje.

Gotovo cijela zemlja obuhvaćena je različitim stupnjevima upozorenja.

Upozorenje najveće razine izdano za Hrvatsku

Upozorenje najveće razine u ESTOFEX-ovom sustavu je upozorenje treće razine, a ono je izdano za središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju.

Pod drugim stupnjem upozorenja obuhvaćeni su ostatak kopnene Hrvatske, Istra te krajnji sjever Dalmacije.

Ostatak zemlje je pod prvim stupnjem upozorenja.

Osim za Hrvatsku, upozorenje trećeg stupnja izdano je za dijelove sjeveroistočne Hrvatske i BiH. Ono predviđa kako će biti velike tuče, jakih naleta vjetra i u manjoj mjeri tornada, odnosno pijavica.

Upozorenja prvog i drugog stupnja izdano je za sjever Italije, jug Austrije, jugozapad Mađarske, za dijelove Slovenije, kopnenu Hrvatsku i veći dio BiH. Ona predviđaju jaku tuču i jake konvektivne vjetrove te nalete vjetra i obilne pljuskove.

Najavljena promjena

Podsjetimo, veliku promjenu vremena meteorolozi najavljuju veći dio tjedna.

DHMZ danas prognozira kako će sa zapada doći postupno naoblačenje s kišom često u obliku pljuskova s grmljavinom. Pljuskovi će biti češći i izraženiji poslijepodne, kada je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme.

Najviše sunčanog vremena bit će na krajnjem jugu. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom između 25 i 30°C, u Dalmaciji malo viša.

Upozorenja meteoalarma

Upozorenje je za cijelu zemlju osim krajnjeg juga izdao i meteoalarm. Najveći dio zemlje je pod žutim, dok je Istra pod narančastim upozorenjem meteoalarma, kao i područje Velebitskog kanala.

Upozorenja su na snazi zbog lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom te mjestimice i obilnijih oborina.