Početna Hrvatska Pozor – Novi toplinski val pred nama

Pozor – Novi toplinski val pred nama

738
UDIO

Prema karti upozorenja za toplinske valove DHMZ-a, u Rijeci, Splitu i Dubrovniku umjerena opasnost od toplinskog vala postoji već danas.

Sutra se opasnost širi i na Knin i Zagreb, dok u ostalom gradovima postaje velika.

U nedjelju je opasnost od toplinskih valova na snazi u cijeloj zemlji, umjerena za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića, ali zato velika za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Ipak, najgore će biti u ponedjeljak kada je za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika na snazi vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Za Knin ta razina ostaje na snazi čak i utorak, dok će u drugim područjima postupno postati hladnije.

“U nedjelju i u utorak na kopnu malo manje vruće, a sredinom sljedećega tjedna temperatura će u većini unutrašnjosti vjerojatno biti niža od 30 °C. Stoga će vrhunac ovog toplinskog vala biti u ponedjeljak, kada će nerijetko najviša temperatura biti oko ili viša od 35 °C. Pritom do utorka sunčano, čak i vedro, a tijekom utorka sve nestabilnije te u drugome dijelu dana i osobito u noći na srijedu treba računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu.

Na Jadranu opasnost od toplinskog vala još veća nego na kopnu. Dnevnu vrućinu ponegdje može ublažavati vjetar, većinom jugozapadni i zapadni, a nedjelju na sjevernom dijelu mjestimice i bura, koje će biti i u utorak, kada će vrućina i na moru popuštati, barem na sjevernom dijelu, gdje će se povećati vjerojatnost neverina”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.