Početna Hrvatska Lalovac: Mirovina ima za još tri ili četiri godine

Lalovac: Mirovina ima za još tri ili četiri godine

2194
UDIO

BIVŠI ministar financija Boris Lalovac iz SDP-ove vlade upozorio je da je unatoč popuštanju vlade pred svim zahtjevima referendumske inicijative “67 je previše” stanje mirovinskog sustava zabrinjavajuće.

“Novca za mirovine sigurno ima za tri ili četiri godine, dok ima tako dio gospodarstva. Govorili smo o tom razdoblju budućih mirovina, 2030., kada dio država uđe u određene cikluse. Koliko će tada biti PDV-a, koliko će se tada puniti proračun, to sigurno treba puno opreznije prognozirati. Ako se dogodi prva sljedeća kriza, morat ćemo dobro zbrojiti sve stavke i vidjeti kakvo je stanje”, rekao je Lalovac jučer za N1 televiziju.

Rekao je da je prvo vlada najavila lom ako prođe referendum od mirovina, a da sad umjesto da kažu da su krivo izračunali, ne govore ništa nego samo kažu da sve prihvaćaju.

“Raditi do 67 godina, to su priče, ali na tržištu to ne stoji. Ljudi najbolje od sebe daju u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama. Radnici koji rade na istoku, u istočnim zemljama Europe, doslovno se “izraubaju” na poslu. I zamislite sad kad još čovjeku kažete da mora raditi do 67. i da će dobiti 20 posto od zadnje dvije tri godine”, rekao je Lalovac.

Danas će se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sastati sindikati i poslodavci gdje će s ministrom Josipom Aladrovićem razgovarati o izmjenama šest ‘radno-mirovinskih’ zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima.

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Vlada ih mijenja jer je popustila pred sindikalnim zahtjevima da se u mirovinu ne ide sa 67 godina. Plan je da se ti zakoni na vladi nađu u prvoj polovici listopada kako bi stupili na snagu početkom 2020.