Početna Kaštela Vozači, spremite se na nove gužve oko Splita! Kreće novi veliki projekt...

Vozači, spremite se na nove gužve oko Splita! Kreće novi veliki projekt na Magistrali: očekuje se pojačan promet kroz opasnu prometnicu, kaos je neizbježan

1678
UDIO

Kaštelani bi od iduće godine trebali sigurnije prelaziti četverotračnu dionicu Jadranske magistrale koja njihov grad presijeca na dva dijela.

“Hrvatske ceste” (HC) jučer su raspisale natječaj za izgradnju triju nathodnika iznad velike prometnice, procijenjene vrijednosti 10 milijuna kuna, a nalazit će se na području Gomilice, Lukšića i Starog.

Zainteresirani izvođači radova svoje bi ponude trebali poslati u sjedište državne tvrtke do 17. listopada, a budući da bi se zahvat trebao okončati za šest mjeseci nakon uvođenja građevinara na teren, očekuje se da će se projekt ostvariti tijekom iduće godine.

Najistočniji pješački most trebao bi se graditi u blizini “granice” Gomilice i Kambelovca, bit će dug 53,2 metra i visok 4,5 metara iznad razine kolnika, a prostor za kretanje pješaka bit će širok nešto više od dva i pol metra.

Nathodniku će se prilaziti stubištima s obje strane Magistrale, a prema projektu koji je izradila tvrtka “Institut IGH” planira se ugradnja platforme na električni pogon za pristup osoba smanjene pokretljivosti.

Vrlo slične dimenzije trebao bi imati i pješački most u Kaštel Lukšiću, koji će biti smješten istočno od benzinskih crpki tvrtke Ina, u blizini restorana “Mamut” i “Ino”. Njegovi projektirani gabariti su identični onom u Gomilici, samo će biti nepuni metar kraći.

No, primjetno je da će se taj objekt iznad frekventne prometnice graditi u znatno naseljenijoj zoni u odnosu na prethodno spomenuti, ali i onaj koji je planiran za stanovnike Kaštel Starog.

Naime, najzapadniji nathodnik podignut će se zapadnije od čvora Kaštel Stari u smjeru Planog, u blizini mjesta gdje se od Magistrale odvajaju Ulica Ograde (sjeverna strana) i Put Blata (južna). Svi ključni gabariti tog objekta bit će jednaki onom u Gomilici.

U cijeloj priči svakako treba spomenuti činjenicu da se u netom raspisano nadmetanje kreće dvije godine nakon konačnog otvaranja dograđene državne prometnice pod Kozjakom, što, naravno, otvara pitanje zbog čega nathodnici nisu bili izgrađeni u sklopu prethodnog projekta, koji se rastegnuo na predugih 12 godina i koštao je pola milijarde kuna.

Kaštela su već tada, kao i danas, bila vrlo naseljeno područje sa specifičnim rasporedom stambenih i poslovnih zona, koje presijeca vrlo prometna cesta.

Iako će se pješački mostovi graditi od prethodno pripremljenih montažnih elemenata, iz projektne dokumentacije za sva tri projekta vidljivo je da će objekti biti oslonjeni na stup koji će se izgraditi u središnjem zelenom pojasu između dvaju kolnika, za što će sigurno trebati privremeno zatvarati dio ceste.

O gužvama koje će se stvarati u tom razdoblju ne treba trošiti previše prostora, posebice ako se izgradnja ne dovrši do početka središnjeg dijela turističke sezone, kada je potez od Splita do Kaštel Novog dodatno opterećen zbog brojnih vozila koja se kreću prema zračnoj luci u Resniku.

Veći broj vozila tada bi se mogao “spuštati” na staru Kaštelansku cestu koja je već odavno glavna i najopterećenija, a nažalost i najopasnija gradska ulica.

izvor: slobodnadalmacija.hr