Početna Hrvatska Očekuje li Hrvatsku hladna zima sa snijegom? Evo što kaže dugoročna prognoza

Očekuje li Hrvatsku hladna zima sa snijegom? Evo što kaže dugoročna prognoza

1270
UDIO

Prema predviđanjima svjetskog meteo servisa Accuweather, prvi dio zime obilježit će velika aktivnost atlantskih ciklona koje će biti glavni čimbenik vremena u Europi.

U takvoj situaciji u Velikoj Britaniji i na dijelu Skandinavije vrijeme će biti vjetrovito i kišovito.

Za ljubitelje zime i snijega u našem dijelu Europe nepovoljna je vijest što se glavnina aktivnosti atlantskih ciklona očekuje početkom 2020. godine, dakle u srcu zime. Kod takve sinoptičke situacije mala je vjerojatnost jačih zahladnjenja u našem dijelu kontinenta, prenosi Istramet.

Dok će ostatak Europe imati dinamičnije vremenske prilike, na Balkanu se očekuje mirna zima. I dalje će biti povremenih jačih pogoršanja vremena, no neće biti intenzivnih nevremena kao prošle sezone, zaključili su meteorolozi Accuweathera.

“Bit će oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine”, prognozira meteorolog Jason Nicholls.

Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

“Ova regija mogla bi imati duga suha topla razdoblja, praćena tjednom oluje, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dva ili tri tjedna”, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

“To će pridonijeti oskudnoj snježnoj sezoni u planinama”, dodao je Roys.

Između kraćih perioda promjenjivog vremena, zimu će obilježiti duga, suha i topla razdoblja koja bi mogla trajati čak dva, tri tjedna. Sinoptička situacija u Europi također će ograničiti mogućnost pojave jačih i dugotrajnijih zimskih bura, a očekuje se i škrta snježna sezona u planinama Italije te na Dinaridima.

Zima će najžešće zahvatiti istočnu Europu, uključujući istok Skandinavije gdje je moguć jači prodor hladnog zraka početkom zime, no arktički zrak neće se dulje zadržavati na tom području.

Iako bi temperature zraka prvog dijela zime na sjeveroistoku kontinenta mogle biti oko prosjeka, žešća zahladnjenja izglednija su tek u drugom dijelu zime.

S obzirom na prvi dio prognoze i dominaciju atlantskih ciklona, ovaj hladan zrak neće uspjeti prodrijeti do naših krajeva, barem ne glavninom.