Početna Hrvatska Jadran u crvenom: Zbog orkanske bure izdan najviši stupanj upozorenja, moguće i...

Jadran u crvenom: Zbog orkanske bure izdan najviši stupanj upozorenja, moguće i poplave

1311
UDIO
Narančasti alarm zbog olujnog juga i kiše proglašen je splitsku, dubrovačku regiju, kninsku, riječku, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre

Danas nas očekuje oblačno, kišovito i vrlo vjetrovito vrijeme, osobito na moru. Izraženijih pljuskova i obilne oborine bit će na Jadranu i predjelima uz njega.

Vjetar većinom slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjereno i jako jugo jačati pa će od sredine dana mjestimice biti olujno, na jugu moguće i s orkanskim udarima. Podno Velebita će prolazno zapuhati bura.

Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti između 9 i 14, a na Jadranu i krajnjem istoku zemlje od 14 do 19 °C. – prognoza je DHMZ-a

Upaljen meteoalarm

Za gotovo cijeli Jadran, DHMZ je izdao crveni meteoalarm što podrazumijeva vrlo jako i olujno jugo, posebice navečer. Očekuje se da će najjacči udari vjetra biti od 75 do 130 km/h.

Ovakvo vrijeme je izrazito opasno i predstavlja visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život, osobito za pomorce.  Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.
– Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. – izvijestio je DHMZ.

Narančasti meteoalarm za splitsko regiju, kninsku, dubrovačku…

Narančasti alarm zbog olujnog juga i kiše proglašen je za splitsku, dubrovačku regiju, kninsku, riječku, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre.

U ovim regijama očekuje se jako i olujno jugo, a brzina vjetra bit će od 55 do 90 km/h za splitsku i dubrovačku regiju.

Također, moguća su lokalna poplavljivanja manjeg  broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

– Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. – upozorava DHMZ.