Početna Kaštela Razvoj projekta 5G Internet mreže u Kaštelima

Razvoj projekta 5G Internet mreže u Kaštelima

1639
UDIO

Odobrena je prva faza projekta razvoja širokopojasnog interneta za dostupnost 5G mreže. Grad Kaštela je kao nositelj projekta za područje koje obuhvaća susjedne  gradove  Trogir i  Split  te općine Primorski Dolac, Seget, Lećevica, Marina, Okrug i Prgomet 2015. godine započeo s pripremom dokumentacije i izradom Plana razvoja širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes. Cilj projekta je osigurati bolju i kvalitetniju digitalnu  povezanost kako bi se omogućio gospodarski razvoj  ovog područja i pridonijelo podizanju kvalitete života građana.

Javnim pozivom za dostavu prijava za postupak predodabira prihvatljivih ponuda, područje Grada Kaštela i pripadajućih gradova i općina odabrano je kao jedno od 21 područja od 81 prijavljenih na kojem će se obaviti ulaganje.  Kao prihvatljiv prijavitelj u postupku predodabira prihvaćen je ponuditelj A1 Hrvatska , društvo s ograničenom odgovornošću za usluge javnih telekomunikacija.

Do kraja ove godine očekuje se raspisivanje ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava čime bi se finalizirao postupak odabira i pokrenuo postupak izgradnje mreže širokopojasnog pristupa tzv. brzog interneta.

Na spomenutom području ukupno 24 000 korisnika nije imalo ili je imalo Internet s brzinama manjim od 30 Mbit/s, a ovim ulaganjem bit će im omogućen pristup internetu s brzinom od minimalno 30 Mbit/s  pa sve do 100 Mbit/s .

Vrijednost projekta ovisi o modelu prijenosa podataka koji će se odabrati kao prihvatljiv za ulaganje, a financirat će se  sredstvima EU fondova, nacionalnim sredstvima te sredstvima  privatnih operatora. Prema prvoj procjeni, maksimalni iznos sufinanciranja koje prijavitelj može dobiti iz EU fondova je 63 milijuna kuna, dok razliku podmiruje iz vlastitih sredstava. Grad Kaštela će biti zadužen za administrativnu podršku, komunikaciju sa stanovništvom i izdavanje potrebnih dozvola.