Početna Zanimljivosti Ove namirnice saveznici su u borbi protiv gripe i viroze

Ove namirnice saveznici su u borbi protiv gripe i viroze

1044
UDIO

1. Probiotici

Jogurt, kiseli kupus kefir, miso juha… sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu prehranu kojom se može crijevna mikroflora dovesti u ravnotežu jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso juhu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata. Osim toga, miso je i dobar izvor kalcija, mangana, željeza, magnezija, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin te vitamine A, B6, B12 i K.

2. Kurkuma

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korijena dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blago-gorkog i smolastog okusa. Beckerman podsjeća na njena protuupalna svojstva, a kaže i kako se miješanjem kurkume s crnim paprom dobije začin koji se lakše apsorbira u tijelu. Takav začin možete stavljati gotovo na sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šalicu toplog mlijeka sa usitnjenim bademima ili sa zobi.

3. Orašasti plodovi

Dodajte orašaste plodove svojoj prehrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba – kaže Beckerman i podsjeća kako antioksidansi tijelo štite tijelo od upale pa bi orašasti plodovi trebali biti nezaobilazan dio prehrane, pogotovo zimi – bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kava i tamna čokolada također su bogati antioksidansima.

4. Voda i čaj

Na kraju, Beckerman napominje kako je izuzetno važno ostati hidriran tijekom zimskih mjeseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osjećate žeđ, tekućina je ključna za održavanje pravilnog rada stanica. Kad tijelo nema dovoljno vode, objasnila je, stanice se ‘umaraju’ zbog čega ćete biti podložniji virusima.

Za zaštitu od virusa gripe i drugih virusa, redovito perite ruke, piše 24sata