Početna Hrvatska Prije 28 godina Hrvatska je međunarodno priznata

Prije 28 godina Hrvatska je međunarodno priznata

513
UDIO
Hrvatsku je 15. siječnja 1992. godine kao slobodnu i suverenu državu priznalo 12 članica Europske zajednice. Ranije je to učinilo 19 drugih država, među kojima je bila i Sveta Stolica.
– Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost, rekao je predsjednik Franjo Tuđman i pridružio se građanima Republike Hrvatske u slavlju zbog međunarodnog priznavanja.

Biitka za priznanje se vodila na vojnoj i diplomatskoj razini. Hrvatska je uspjela promijeniti razmišjanja međunarodne zajednice prethodno osnažena narodnim referendumom i saborskim odlukama o samostalnosti.

Sredinom prosinca Europska zajednica je odlučila sredinom prosinca priznati neovisnost svih jugoslavenskih republika, a velikim dijelom za to se zalagao njemački kancelar Kohl i ministar Genscher. Veliku ulogu u dugom procesu priznanja odigrao je austrijski ministar Alojz Mock te Papa Ivan Pavao Drugi koji je Lijepoj Našoj stalno pružao moralnu potporu.

Hrvatsku je, dva dana nakon povijesnog 15. siječnja, službeno posjetio talijanski predjsednik Francesco Cossiga kada su se prvi put čule hrvatska himna i vidjela zastava kao obilježja suverene i međunarodno priznate države.
U travnju je Hrvatsku priznao i SAD, a potom je zastava izvješena i na jarbol pred zgradom UN-a u New Yorku. Tada je Lijepa Naša ušla u zajednicu slobodnih naroda svijeta, 178. po redu.