Početna Dalmacija Hrvatska sramota: za ovo je inženjerima u doba Napoleona trebalo sedam godina,...

Hrvatska sramota: za ovo je inženjerima u doba Napoleona trebalo sedam godina, a naši stručnjaci projekt ne uspijevaju realizirati ni u tri desetljeća

1024
UDIO

Ove godine navršava se 212 godina od kada je završena izgradnja kompletne dionica ceste Zadar-Knin-Vrlika-Sinj-Trilj-Katuni-Župa-Vrgorac-Metković-Dubrovnik, u narodu poznatija kao Napoleonova odnosno cesta francuskog generala Marmonta.

Negdje pri kraju 1808. godine svega dvije godine nakon što su Francuzi predvođeni Napoleonom preuzeli vlast u Dalmaciji stvarajući tako ozbiljnu bazu za napad na Rusiju i dan-danas njezini su graditeljski segmenti itekako prisutni i dijelom su graditeljske baštine naše Domovine. Ono što su ondašnji inženjeri Pietro Pakota i Frane Zavoreo zamislili i za vrijeme sedmogodišnje vladavine Francuske u Hrvatskoj i realizirali, ovim današnjim nazovimo “stručnjacima” nije pošlo za rukom od osamostaljenja Lijepe naše, a ima od toga tridesetak godina.

To se prvenstveno odnosi na osamnaest kilometara dugu državnu prometnicu D62 Šestanovac-Zagvozd-Lovrinčevići. Nekada dijelom Napoleonova ponosa i dika zagvoškoga narodnog heroja Ivana Gaće koji će je tamo iza zadnjeg svjetskog rata presvući asfaltnim slojem, danas predstavlja ruglo Zabiokovskog koridora, a sve to “zahvaljujući” već poznatoj hrvatskoj dinamici u realizaciji važnih projekata.

Još tamo 2008. godine ova je dionica ušla u famozni program Betterment ili drugo ime priče za naivce, pa jednako kako je ušla u cilju prosperiteta tog kraja, ista je i izbačena. Sva obrazloženja iz Hrvatskih cesta kao odgovor na upite od strane dvojice načelnika susjednih općina Šestanovca i Zagvozda Pave Čikeša i Miroslava Gaće, za iste su bila neprihvatljiva. Međutim, za one u Hrvatskim cestama (HC) to apsolutno ništa ne znači. Znali su oni kadikad i odgovoriti na vapaje tamošnjih vlasti na način kako je za obnovu državne ceste D62 dionica Šestanovac-Lovrinčevići tobože već izrađena projektna dokumentacija, pa i ishodovana građevinska dozvola preostalo im je tek riješiti imovinsko-pravne probleme duž cijele dionice.

Ali to neće biti lako s obzirom na relativno ograničene resurse glede postupka otkupa zemljišta. Tako je glasilo službeno objašnjenje iz HC-a prije sedam godina. U međuvremenu iz tih istih “skromnih” sredstava izgrađene su brojne prometnice u našoj županiji posebno u dijelu Imotske krajine, a prema najavama premijera Andreja Plenkovića ubrzo kreće izgradnja višestruko skuplje brze ceste Imotski-Zagvozd.

Prije pola godine Miroslav Gaće, načelnik općine Zagvozd ponovno je po tko zna koji put tražio žurno očitovanje iz HC-a dokle se došlo s pripremom planiranih radova, ali ni do danas nije dobio nikakav konkretan odgovor.

JAVAŠLUK I NIŠTA DRUGO

– Žalostan sam i sramim se išta reći o ovoj prometnici. Koliko samo dopisa, molbi, žurnih očitovanja, uzalud. Svake godine bar jednom ja ili moj kolega iz Šestanovca šaljemo slične depeše na relevantne službe, ali pravog odgovora još nismo dobili. Tek da nas se primiri tvrde da su pripremni radovi u tijeku, i tako već petnaestak godina. Radi se o prometnici koja zaslužuje da bude sanirana iz više razloga. Jedan od glavnih je da predstavlja alternativu autocesti na dionici Šestanovac-Ravča zbog čije je izgradnje dodatno uništena. Za potrebe gradilišta došlo je do niza oštećenja na ionako derutnom kolniku, te djelomičnog urušavanja potpornih zidova.

Nakon otvaranja dionice autoceste, ova naša ostavljena je zapuštena, te se u njezinu revitalizaciju gotovo pa ništa nije uložilo tek nekoliko manjih asfaltnih zakrpa u okviru radova redovnog održavanja. I tako nažalost nekada glavna prometna poveznica između prostora srednje i južne Dalmacije, danas je tek dotrajala cesta s brojnim deformacijama i oštećenjima i širinom kolnika na mjestima jedva četiri metra i kao takva siguran sam da je jedna, ako ne i jedina državna prometnica u takvom jadnom stanju. Stoga ništa drugo ne mogu kazati nego javašluk i sve što napišete u interesu njezine rekonstrukcije, bez pogovora potpisujem – rezolutno će zagvoški čelnik Miroslav Gaće.

izvor: slobodnadalmacija.hr