Početna Hrvatska Drastično raste broj mrtvih od koronavirusa, potvrđena prva smrt u Europi

Drastično raste broj mrtvih od koronavirusa, potvrđena prva smrt u Europi

587
UDIO

80-GODIŠNJI kineski turist umro je u pariškoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, potvrdila je francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn, što je prva smrt od koronavirusa u Europi.

Preminuli Kinez živio je u pokrajini Hubei, iz koje se proširila epidemija.

Stigao je u Francusku 16. siječnja, a hospitaliziran je 25. siječnja, nakon čega se njegovo stanje ubrzo pogoršalo, navela je Buzyn u priopćenju.

Kći preminulog također je zaražena koronavirusom, ali se uspješno oporavlja te će uskoro biti puštena, rekla je Buzyn.

U Francuskoj je zabilježeno 11 infekcija koronavirusom, od kojih su tri pacijenta puštena iz bolnice nakon oporavka.

Broj mrtvih drastično raste

Broj umrlih od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1523 na kraju petka, nakon što je tijekom dana umrlo 143 ljudi, objavila je Nacionalna komisija za zdravlje te zemlje danas ujutro.

Broj novih smrtnih slučajeva u središnjoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei. Ukupno 1123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa.

Potvrđene su i nove infekcije diljem Kine, njih 2641, čime je ukupan broj zaraženih – 66.492.

Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inozemstvu odgođeni su zbog prometnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

Izvan Kine zasad je potvrđeno više od 500 slučajeva zaraze u 24 zemalja, i tri smrtna slučaja: Jedan u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Peking naredio karantenu svima koji se vraćaju

Peking je naredio svim stanovnicima koji se u taj grad vraćaju nakon praznika da odu u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na to imaju li simptome virusa ili ne. Ne jave li se u karantenu, prijeti im kazna, javlja BBC.

Ova mjera uvedena je nakon što je i u Egiptu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Prvi evakuirani Francuzi pušteni iz karantene

Prva skupina Francuza evakuiranih prije 15-ak dana iz Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa, vratila se u svijet u petak nakon dva tjedna provedena u karanteni, prenijela je britanska agencija Reuters.

Nijedna od te 181 osobe nije bila pozitivna na virus, kazali su zdravstveni dužnosnici.

Francuska je, osim svojih državljana, iz Wuhana tijekom tri dana zrakoplovima evakuirala početkom veljače i državljane drugih europskih zemalja među kojima i četiri hrvatska državljana koji su također stavljeni u 14-dnevnu karantenu.

“Nije bilo nikakvih problema… no ljudi su sretni što je gotovo”, kazao je predstavnik Crvenog križa Marc Zyltman u odmaralištu Carry-Le-Rouet na jugu zemlje gdje su putnici bili u izolaciji.

U karanteni na jugu Francuske ostaje još 157 osoba od čega će 122 biti pušteno kućama 16. veljače, a preostali 23. veljače.

Još 67 zaraženih koronavirusom na kruzeru, SAD šalje zrakoplov po Amerikance

Još 67 putnika na kruzeru Diamond Princess u Japanu testirano je pozitivno na koronavirus, potvrdio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato u subotu, dok je SAD objavio da šalje zrakoplov po američke putnike na kruzeru.

IZVOR: index.hr