Početna Kaštela Pozivnica-izložba “Zambratija-prapovijesni šivani brod”

Pozivnica-izložba “Zambratija-prapovijesni šivani brod”

828
UDIO

Muzej grada Kaštela će povodom obilježavanja Dana grada Kaštela 2020., ugostiti izložbu „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ Arheološkog muzeja Istre. Riječ je o izložbi koja je privukla veliki interes javnosti i koja je gostovala u više muzeja u Hrvatskoj (Zagreb, Dubrovnik, Šibenik i Zadar). 2017. godine autori su dobili priznanje Hrvatskog muzejskog društva za realiziranu izložbu i godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva.

Izložbom su prikazani rezultati podmorskog arheološkog istraživanja brodske konstrukcije iz razdoblja prijelaza iz brončanog u željezno doba, rađenog tehnikom šivanja u uvali Zambratija kod Umaga. Zbog arhitektonskih karakteristika i datacije, ovaj šivani brod zasad nema analogija na čitavom Mediteranu. Izložba je nastala kao rezultat hrvatsko-francuske suradnje, a potpisuju je autori dr.sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, dr. sc. Giulia Boetto iz Centra Camille Jullian (CNRS, Sveučilište Aix-Marseille) i Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Ministarstvo kulture RH. Izložbu će otvoriti Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja.

Izložba će biti otvorena 5. ožujka 2020. u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu u 20 h, a moći će se razgledati do 30. travnja 2020.