Početna Hrvatska Zbog koronavirusa odgođena putovanja svih hrvatskih učenika u inozemstvo

Zbog koronavirusa odgođena putovanja svih hrvatskih učenika u inozemstvo

710
UDIO

ZBOG koronavirusa odgođena su putovanja svih hrvatskih učenika u inozemstvo.

Tu je vijest objavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebooku. Odluka o odgodi putovanja bit će na snazi, kako je napisala, najmanje mjesec dana.

“Sigurnost učenika i odgojno obrazovnih radnika mora biti na prvom mjestu, zato smo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite upravo poslali uputu školama o odgađanju svih putovanja izvan Republike Hrvatske barem u idućih mjesec dana.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je do sada evidentirano 11 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Posljednji slučaj potvrđen je jutros, a radi se o članu obitelji ranije oboljelog mladića iz Varaždina.

Prva osoba u Hrvatskoj kojoj je potvrđen koronavirus je mladić iz Zagreba koji je bio u Milanu. U bolnicu je primljen 24. veljače, a dan kasnije premijer je objavio kako je Hrvatska zabilježila prvi slučaj koronavirusa.

Nakon njega obolio je i brat blizanac prvozaraženog, a zatim i njegova djevojka, koja je bila s njim u Milanu. To su tri slučaja iz Zagreba.

Kako je dosad poznato, prva osoba koja je zaražena u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, a nakon njega oboljeli su njegova žena i njezin brat. Par dana kasnije je stigla vijest da je još dvoje bliskih kontakata zaraženih također pozitivno na koronavirus, a radi se o kćerima prvozaraženog i njegovog šogora koje su u dobi od 25 do 30 godina.

Ovaj tjedan zabilježena su tri slučaja u Varaždinu.

Prvi zaraženi u Varaždinu bio je mladić koji je s djevojkom i prijateljima također bio u Italiji. Drugi zaraženi je vozač kamiona koji je bio u Italiji, a jutros se doznalo kako je treća zaražena osoba u Varaždinu bliski kontakt vozača kamiona.

U Italiji žarište

Ministar Vili Beroš jučer je kazao kako je epidemiološka slika u Hrvatskoj dobra. No, susjedna Italija jedno je od svjetskih žarišta koronavirusa. Tamo je zabilježeno 3858 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 148 osoba.

IZVOR. index.hr